Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor nő!
Azt szeretném kérdezni, hogy kijárós, veszettség ellen beoltott macskámat a lakóhelyemen (veszett rókák miatt) bevezetett ebzárlat alatt kell-e korlátoznom a szabad kijárásban vagy az oltás megvédi attól, hogy bármilyen úton elkapja a betegséget? Amennyiben rá nincs is hatással az oltás miatt a betegség, de érintkezik a hordozó állattal és aztán haza jön, veszélyeztetheti a közvetlen környezetébe jutó állatokat vagy embereket? A következő veszettség elleni oltása két hónap múlva esedékes. Érdemes lenne előrehozni ilyen feltételek mellett vagy várjam ki a maradék időt?
Válaszát előre is köszönöm!

2015.04.07

Állatorvos

Egy oltott állat nem kapja el a betegséget és nem is terjeszti azt. A betegség leggyakrabban harapás által terjed, mert a fertőzött állat nyálában nagy mennyiségben van jelen a vírus. Nagyon jó, hogy macskája oltott, az oltás egy évig biztos védelmet nyújt, a lényeg, hogy időben adassa be az ismétlő oltást. A macska a testfelületén nem tudja hazavinni a vírust, csak úgy, ha például veszett állat megharapja, így a vírus a sebbe kerül (esetleg csak a veszett állat nyála kerül a bundájára..). Nem ismerem a helyi viszonyokat, legjobb lesz, ha beszél állatorvosával. Zárlat idejére mindenképpen  korlátozni kell a háziállatok kijárását. A veszettséggel fertőzött vadállatok másképpen viselkednek, mint az tőlük megszokott.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem