Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr!
8 éves németjuhászunk székletinkontinenciával küzd véleményem szerint. Mozgás közben “potyog”, sokszor van székelési ingere, amikor is a hátát felpúpozza, kínlódik, nyüszít, az eredmény mindig falatkányi, lágy, gyakran nyalja magát. Csak száraztápot eszik, hol tejjel, hol levessel ízesítve, konzervtől folyton olyan székrekedést kapott, amit csak beöntéssel tudtak megoldani. 4 éve végbélmirigy műtéte volt, de ez sem oldotta meg a helyzetet. Ragaszkodunk az állathoz, szeretnénk megoldást találni a problémájára, mert ez a helyzet sem neki, sema családnak nem élhető.

2014.04.24

Állatorvos

Sajnos ennél a fajtánál gyakran előfordulnak gyomor és bélrendszeri problémák. Sajnos vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani, de leírom azt, amire én gondolnék. Kutyáknál is előfordulnak az ember Crohn-betegségéhez hasonló specifikus krónikus bélgyulladások. Biztos diagnózist ezekben az esetekben csak a bélbiopszia (bélfalból kivett minta szövettani vizsgálata) adhat. Szerintem első lépésként szükség lenne egy bélsárvizsgálatra (parazitológia, bakteriológia, emésztőképesség). Ha van kórokozó, akkor célzottan kell kezelni azt. Szükség lenne az állat táplálékának megváltoztatására. Mivel az eset elég súlyos és már régóta tart, ezért én állatorvosi gyógytáp pl.: Hill’s i/d kizárólagos etetését javasolnám. Figyelni kell, hogy a diéta hatására javul-e a helyzet, ha igen, akkor a táplálékra volt allergiás a kutya. A tápon kívül csak vizet kaphat az állat. A diétát legalább 2 hónapon át szigorúan kell tartani. Ha a diéta ellenére is megmaradnak a tünetek, akkor a következő lépés egy endoszkópos vizsgálat lehetne, mintavétellel egybekötve (biopszia). Ha az anyagi lehetőségek korlátozottak, akkor a diéta után, esetleg már közben is meg lehetne próbálni gyulladáscsökkentők és specifikus bélgyulladások kezelésében alkalmazott gyógyszerek (esetleg Salazopyrin) alkalmazását. Azt javaslom, hogy minél hamarabb keressen fel egy gastroenterológiai szakrendelést (pl.: Dr. Psáder Roland). Ellenőrizni kellene a végbél záróizom állapotát is (nem sérült-e, nincsenek-e beidegzési zavarra utaló tünetek).

Vissza a kérdésekhez