Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 14 éves, életvidám, mozgékony, jó étvágyú kutyám fülét a macskánk megkarmolta. Semmi rosszra nem gondoltam, de a vérzés nem akart elállni. Az állatorvos telefonon kálium hipermangánnal beszórást javasolt, ez nem használt. Gyógyszertárban vettem vérzéscsillapító kenőcsöt, ez sem használt. Ezután elvittem a kutyát ahhoz az orvoshoz, aki a hipermangánt javasolta, mivel ő lakik a legközelebb, és egyszer már voltunk nála. A kutya az orvoshoz érkezéskor még teljesen jól volt. Az orvos azt mondta, össze kell varrni a sebet, bódításban. Amikor az injekciót beadta, a kutya lábai görcsösek lettek, az orvos azt mondta, ez nem gond. Összevarrta a sebet, infúziót és véralvadást segítő szert adott neki. Azt mondta, otthon már ne nyúljunk a sebhez, ne tegyünk rá semmit, ne törölgessük stb.Otthon vettük észre, hogy a kutya nyakán, a háti részen nagy ödéma keletkezett. És a sebből még másnap reggel is szivárgott a vér. Említett orvos újra a hipermangánt ajánlotta, ezúttal meg is szűnt a vérzés. A kutya evett egy keveset, és gyakran ivott. Este váratlanul hányt, majd görcsöt kapott, és már az oldalán is ödéma keletkezett. Említett orvost kihívtuk, de a kutyán már nem lehetett segíteni. A kutyát két évvel korábban gennyes méhgyulladással operálták, és még kölyök korában hasnyálmirigy enzim hiányt állapítottak meg, erre enzimpótló gyógyszert szedett, ezzel nemrég le kellett állni, mivel úgy tűnt, hogy allergiás lett rá (folyton köhögött, az orrából váladék jött, kopaszra rágta a hasát). Étvágya szinte csillapíthatatlan volt, ennek ellenére sovány volt, csak akkor hízott egy keveset, ha sok gyümölcsöt evett rendszeresen. A méheltávolításkor készített laborvizsgálat a májnál és hasnyálmirigynél jelzett eltérést, amit az enzimhiány betegségnek tulajdonítottak, ill. a fehérvérsejtszám volt a normálisnál magasabb, amit a gennyesedéssel magyaráztak. A fülön ejtett sebnek tudtommal orvosi beavatkozás nélkül is be kellene gyógyulnia, ezért nem értem, az orvos is azt mondta, hogy ilyet még nem látott, talán autoimmun betegség lehet. A kutyámat már nem lehet visszahozni, de szeretném tudni, hogy mi történt. Idős kora, vagy a korábbi betegségei, vagy tényleg autoimmun betegség okozhatta-e a véralvadási problémát, lehetett-e allergiás a bódításhoz használt szerre, vagy lehetett valamilyen rejtett szervi baja, máj, lép, csontvelő daganat, leukémia stb. Köszönettel olvasnám véleményüket.

2018.03.04

Állatorvos

A fülön keletkezett sebek gyakran sokáig véreznek, mert a kutya állandóan rázza a fejét. Sajnos nem fogjuk már soha megtudni, hogy  mi okozta az állat halálát. Erre csak egy kórbonctani vizsgálat adhatna választ. Jól érzi, feltehetően volt a kutyának valami olyan rejtett betegsége, ami miatt valószínűleg nem bírta az altatást. Felmerülhet például májbetegség, vesebetegség, szívbetegség, cukorbetegség…

Vissza a kérdésekhez