Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor úr!
A cicám kb. május óta máshogyan viselkedik a következőkben:
1) megtanulta kinyitni az ajtókat kilinccsel, ami zavarja a nyugodt éjszakát, hiszen éjjelre kizártuk, de így már bejut a hálószobába (ez hangokkal jár, ill. nyilván felmászik az ágyra, zavar bennünket), emiatt sajnos sokszor szükséges az előszobába történő kizárása, ami kb. 4-5 m2 🙁 itt persze egy ideig alszik, majd nyafog, nyávogni kezd
2) néha-néha bepisil, a kosarába, párnájára, vagy a wc-ben a kőre (utóbbi egy ideje megszűnt, vélhetően koszos volt az alom, emiatt pisilt ide, de ide is “okosan”, mert előtte letekerte a wc papírt és arra :))
A párnára, kosárba pisilés pl. ezen a héten 2x fordult elő. Az utóbi időben emiatt sok polárplédet, párnát, fekhelyet kellet takarítanom, de mivel úgy gondolom, h a macskapisi nem túl higiénikus, még takarítva sem, így végül kidobtam ezeket, de anyagilag elég leterhelő, hogy ennyiszer váltsak párnákat, takarókat, fekhelyeket..
3) mindig szilikonos macskaalmot használok, multifit diamonds, aldis, tescoban kapható almokat, jó minőségűek. Nagyjából 2 hetente cserélem (de pl most 1 hét után kellett, mert erre gyanakodtam a ma reggeli fekhelybe pisilés kapcsán), és közben is kb. minden másnap azért tisztítom, amit szükséges, eltávolítok belőle….

Ill. egy további probléma, ami nem viselkedéshez köthető: kikaparja a hátát, levedző, enyhén vérzőre…. ezeken a foltokon a szőrt is kikaparja. Ez a gond már felmerült korábban is, kb. 2-3 éve, tartósan, orvoshoz jártunk, injekciókat kapott (szteroid), volt kenetvétel, talán biopszia is, lényeg, h orvos nem tudott segíteni, étrendváltást javasolt, és váltottam. A cica a száraz és konzerves ételek mellé régebben kapott virslit, párizsit, maradékokat is, ezeket megvontam, ill. csak prefect fit, és purina one premium szárazeledelt, ill. heti 1-2x alutasakosat kap, csemegeként, alkalomadtán jutalomfalatot, nyershúst, mikor feldolgozom főzés céljából.
Tudni szükséges, h a társasház udvarára néha kiengedem, nem sok időre, max fél óra, de mivel jön a hideg, és egyre hamarabb szürkül, mi meg munkából későn érünk haza, így egyre ritkábban.
Egyébként kb 38 m2-en van napközben, mert a hálóban nem engedem be felügyelet nélkül.
Ami változás volt az életében tavasszal, hogy a volt párom, akitől kaptam és akivel nem volt felhőtlen a kapcsolata nagyon sokáig, elköltözött, új párom van, aki nagyon szereti, sokkal többet foglalkozik vele, mint akár én magam. Ezt, mint esetleges pszichés hátteret jegyeztem meg Önnek.
Kérem, legyen kedves megírni véleményét, sajnos patthelyzetben érzem magam, nem tudom, h inkontinencia problémái vannak, vagy a bepisilés egyfajta “bosszú” a kizárásért (azért elég sokat alszik velünk, de a vérző hátával meg összevérezi az ágyneműt 🙁 )? Egyébként nincs jellemzően macskapisi szaga, nem érezni, csak látni és nem is olyan bőséges mennyiség, de ennyi nyálat nincs. A kaparással kapcsolatban is kíváncsi lennék a Doktor úr/hölgy véleményére.
Köszönettel,
Eszter

2014.10.19

Állatorvos

Szerintem a cica étrendjét le kellene egyszerűsíteni, mert ha többféle tápot kap, ráadásul nasizik is, akkor könnyen lehet, hogy időről időre hozzájut valamihez, amire allergiás. Vásároljon érzékeny macskáknak való tápot (pl.: PetBalance Medica táplálékallergia kezelésére, Royal Canin Sensible, Hill’s z/d stb.), adja a választott tápot kizárólagosan legalább 6-8 héten át és mellé a tiszta vízen kívül semmi mást ne adjon. Ha a tünetek enyhülnek, akkor a táplálékkal volt gond. Sajnos a cica számos más dologra is érzékeny lehet, biztosat csak allergiateszt elvégzése után lehetne mondani. Ha a cica allergiás bőre felülfertőződött (baktérium és/ vagy gomba), akkor a másodlagos fertőzés kezelése nélkül nem fog javulni az állat állapota. Ügyelni kell a parazitamentességre is, mert egy érzékeny állatnál már 1-2 bolhacsípés is tüneteket okozhat. Szerintem szükség lenne egy vizeletvizsgálatra is, hogy kiderüljön, hogy a szobatisztaság elvesztésének hátterében áll-e húgyúti megbetegedés. Szerintem el kellene dönteni, hogy a bőrének gyógyulása után együtt alszanak a cicával vagy nem, mert az állandóan változó helyzet stresszelheti az állatot. Nyugtató hatású készítmény a Feliway spray és párologtató, amit akkor érdemes beszerezni, ha nem derül ki betegség és a probléma lelki eredetűnek tűnik. Az is stresszt jelent egy cicának, ha állandóan sebes, fájdalmas a bőre, úgyhogy mindenképpen sürgősen vigye orvoshoz, hogy enyhítsék a panaszait.

Vissza a kérdésekhez