Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr!

Kiskutyám – palotapincsi-mopsz keverék – 16 éves. Korához képest jó állapotban van. Azonban már hónapok óta rengeteg vizet iszik, és ennek okán sokszor pisil. A nyári melegben elfogadhatónak tartottam; ezért nem is aggodalmaskodtam. A helyzet azonban nem változott, ezért kérdezem: lehetséges-e hogy egy kutya cukorbeteg legyen? Megjegyzem, a kutyus epilepsziás, amit évekkel ezelőtt már megállapított az orvos. Szerencsére az utóbbi egy évben csupán egy enyhébb rohama volt. (Jó percben mondjam…) Mely vizsgálatokat javasolja Ön? Gondolok hasi ultrahangra, vagy vérvételre. Feleslegesen nem akarom “kínoztatni”, már a korára és az alapbetegségére tekintettel is.

Válaszát és tanácsá/i/t előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel: Kovács Ágnes

2014.12.14

Állatorvos

Ebben az esetben egy vérvizsgálat feltétlenül indokolt. Valóban az egyik betegség, ami felmerül, az a cukorbetegség, de például májbetegség vagy vesebetegség is állhat a háttérben. A kutya korára és betegségére való tekintettel beszéljen meg időpontot állatorvosával, hogy az állatot minél kevesebb stressz érje (ne legyen hosszú várakozási idő). Egy idős állatnál egy hasi ultrahang vizsgálat is nagyon hasznos, mert azzal is számos betegség kiszűrhető. A vizsgálatok eredményei alapján lehet, hogy speciális diétára vagy táplálékkiegészítőkre van szükség. Mindenképpen vigye el kivizsgálásra az állatot, hiszen a jó állapotot csak úgy lehet a lehető legtovább megőrizni, ha akkor kezdjük el a kezelést, amikor a betegség még nem olyan előrehaladott. Ha a kutya már nagyon rossz állapotban van, akkor ebben az életkorban már sok esetben eredménytelen a gyógykezelés. Ebben az esetben nem feleslegesek a vizsgálatok és nem is “kínzások”, hiszen az eredmények ismeretében lehet, hogy tudnak valamit tenni a kutya érdekében. A kutyának lesz egy rossz fél órája, cserébe viszont lehet, hogy hosszabb életet kap.

Vissza a kérdésekhez