EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/Tisztelt Doktor Asszony!

Jelige: Uszkár kutya

Tanácsot szeretnék kérni Öntől, kutyusom ügyében.

Idős Uszkár kutyusom 2015. szeptemberi és előző 2015. februári labor eredményét mellékelem! Azért mentünk orvoshoz vizsgálatra, mert néha sárgát hányt a kutyám.
Reggel fél szem quamatel minit adok neki.

Tisztelettel kérem, ha mód és lehetőség van rá, legyen szíves kiértékelni a laboreredményt.

Megtisztelő válaszát köszönöm szépen!

Uszkár kutya labor eredménye:

AUTOMATA VÉRKÉP SIEMENS ADVIA 120
2015.09.26.
Vörösvérsejtszám 6,89 T/L 5,50 – 8,50
Hemoglobin 172 g/L 120 – 180
Hematokrit 53,0 % 38.0 – 57.0
MCV (átl. vvs térf) 77 fL 61 – 80
MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 24,9 pg 20.0 – 26.0
MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) 324 g/L 300 – 360
Átlagos mért. vvs Hb konc. 330,00 300-360
Mért vvs Hb tartalom 25,30
Vvs méret szórás 12,1 12.0 – 13.2
Hb koncentráció eloszlási szélesség 17,80
Vvs Hb szórás 3,46
Hyperchrom vvs % 0
Hypochrom vvs % 1
Microcytaer vvs % 0
Makrocitozis +
Macrocytaer vvs% 6
Thrombocyta – 140 G/L 150 – 450
Átlagos vérlemezke térfogat +++ 26,6 fL 8.5 – 14.5
Mean Platelet Component 207 g/L
Thrombokrit 0,37 %
Thrombocyta térfogat szórás 60
Makrothrombocyta +++
Fehérvérsejtszám 8,9 G/L 6.0 – 15.0
Neutrophil abs. (Advia 120) 5,8 G/L 4.3 – 9.0
Lymphocyta abs. (Advia 120) 2,00 G/L 0.50 – 4.50
Monocyta abs. (Advia 120) 0,80 G/L 0.25 – 1.00
Eosinophil abs. (Advia 120) 0,20 G/L 0.10 – 1.20
Basophil abs. (Advia 120) 0,00 G/L 0.01 – 0.08
Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0,10 G/L 0.03 – 0.58
QUALITATÍV VÉRKÉP
Szegment 61 %
Band (Stab) 0,00 %
Lymphocyta 27,0 %
Monocyta 9 %
Eosinophil 3,00 %
Basophil 0,00 %
ABSZOLÚT FEHÉRVÉRSEJTSZÁMOK
Szegment abs. 5,43 2.5 – 12.5
Band/Stab abs. 0,00 G/L 0 – 0.4
Lymphocyta abs. 2,40 G/L 0.5 – 4.8
Monocyta abs. + 0,80 G/L 0 – 0.8
Eosinophil abs. 0,27 G/L 0 – 0.8
Basophil abs. 0,00 G/L 0 – 0.2
VÉRKENET MORFOLÓGIA
Polychromasia Elvétve
Anisocytosis Elvétve
Magvas vvs/100 fvs 0
Vérlemezke aggregatio .
A vérkenet vizsgálata alapján a vérlemezke szám normálisnak tűnik. Makrothrombocyták
Babesia (kenet) negatív negatív
Microfilaria negatív negatív
Megjegyzés . .
Enyhe monocytosis Elvétve Howell-Jolly testek láthatók. Kis számban macrocytaer vvs-ek
KLINIKAI KÉMIA – ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK
Összfehérje 74 g/L 55 – 75
Albumin 37,1 g/L 25g.0 – 41.0
Globulin 36,9 g/L 20.0 – 45.0
A/G arány 1,01 0.60 – 1.50
ALT (GPT) + 153 U/L 5 – 60
AST (GOT) 38 U/L 10 – 50
GLDH +++ 64 U/L – 10
Alkalikus foszfatáz + 496 U/L – 280
GGT 8 U/L – 9
Összbilirubin 3,5 umol/L 0.1 – 5.1
Alfa amiláz 826 U/L 100 – 1200
Lipáz (pancreas) 31 U/L 24 – 108
CK (kreatin-kináz) 188,00 U/L 20 – 225
LDH + 470 U/L 20 – 250
Triglicerid ++ 2,19 mmol/L 0.30 – 1.20
Koleszterin +++ 9,7 mmol/L 3.2 – 6.2
Glükóz (Szérum) 4,7 mmol/L 2.8 – 4.9
Nem NaF-os csőböl mért érték. A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet.
Fruktózamin 341 umol/L 187 – 386
Karbamid 5,1 mmol/L 2.5 – 6.7
Kreatinin 68 umol/L 20 – 150
KLINIKAI KÉMIA – ELEKTROLITOK
Nátrium 146 mmol/L 135 – 155
Kálium 4,77 mmol/L 3.60 – 5.60
Na/K arány 30,61 28.80 – 40.00
Klorid 110 mmol/L 100 – 116
Kalcium 2,61 mmol/L 2.50 – 3.10
Magnézium + 1,06 mmol/L 0.70 – 1.00
Foszfát 1,5 mmol/L 0.8 – 1.6
KLINIKAI KÉMIA – SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK
Vas 22,2 umol/L 18.0 – 25.0
C-reaktív protein 4,4 mg/L – 10.0
MINTA MINŐSÉGI INDEXEK
Hemolizis NORMAL
Ikterusz NORMAL
Lipaemia NORMAL
Validálta: Dr. Balogh Nándor Ph. D. Dipl. ECVCP Leletkiadás: 2015.09.26.20:41

Uszkár kutya labor eredménye :
2015. február 10., >
> Mintafogadás: 2015.02.10.08:40
> Beküldött minták: EDTA-s cső (3 ml) 1 db; Szérum gél 7ml 1 db;
>
> Állat neve:
> Faj: Eb
> Fajta: Törpe uszkár
> Ivar: nőstény
> Szül ido:: 2003.02.10.
> Microchip: > Praxis azon.:
> Az állat PraxisLab azononsítója: 121406
> Kérjük, ha ebbol az állatból ismételt mintát küld, hivatkozzon a fenti azonosítóra!
> AUTOMATA VÉRKÉP SIEMENS ADVIA 120
> Vörösvérsejtszám 7,30 T/L 5,50 – 8,50
> Hemoglobin 179 g/L 120 – 180
> Hematokrit + 58,6 % 38.0 – 57.0
> MCV (átl. vvs térf) + 80 fL 61 – 80
> MCH (átl. vvs Hb-tartalom) 24,5 pg 20.0 – 26.0
> MCHC (átl. vvs Hb koncentráció) 305 g/L 300 – 360
> Átlagos mért. vvs Hb konc. 304,00 300-360
> Mért vvs Hb tartalom 24,40
> Vvs méret szórás 12,1 12.0 – 13.2
> Hb koncentráció eloszlási szélesség 17,30
> Vvs Hb szórás 3,44
> Hyperchrom vvs % 0
> Hypochromasia +
> Hypochrom vvs % 7
> Microcytaer vvs % 0
> Makrocitozis +++
> Macrocytaer vvs% 12
> Thrombocyta 237 G/L 150 – 450
> Átlagos vérlemezke térfogat ++ 23,5 fL 8.5 – 14.5
> Mean Platelet Component 217 g/L
> Thrombokrit 0,56 %
> Thrombocyta térfogat szórás 68
> Makrothrombocyta +++
> Fehérvérsejtszám 9,8 G/L 6.0 – 15.0
> Neutrophil abs. (Advia 120) 6,9 G/L 4.3 – 9.0
> Lymphocyta abs. (Advia 120) 2,00 G/L 0.50 – 4.50
> Monocyta abs. (Advia 120) 0,70 G/L 0.25 – 1.00
> Eosinophil abs. (Advia 120) 0,10 G/L 0.10 – 1.20
> Basophil abs. (Advia 120) 0,00 G/L 0.01 – 0.08
> Large Unstained Cells abs. (Advia120) 0,10 G/L 0.03 – 0.58
> QUALITATÍV VÉRKÉP
> Szegment 78 %
> Band (Stab) 1,00 %
> Lymphocyta 18,0 %
> Monocyta 1 %
> Eosinophil 2,00 %
> Basophil 0,00 %
> ABSZOLÚT FEHÉRVÉRSEJTSZÁMOK
> Szegment abs. 7,64 2.5 – 12.5
> Band/Stab abs. 0,10 G/L 0 – 0.4
> Lymphocyta abs. 1,76 G/L 0.5 – 4.8
> Monocyta abs. 0,10 G/L 0 – 0.8
> Eosinophil abs. 0,20 G/L 0 – 0.8
> Basophil abs. 0,00 G/L 0 – 0.2
> VÉRKENET MORFOLÓGIA
> Polychromasia 0
> Anisocytosis 0
> Babesia (kenet) negatív negatív
> Microfilaria negatív negatív
> Megjegyzés ‘ .
> Macrothrombocyták.
> KLINIKAI KÉMIA – ENZIMEK/SZUBSZTRÁTOK
> Összfehérje 74 g/L 55 – 75
> Albumin 37,3 g/L 25.0 – 41.0
> Globulin 36,7 g/L 20.0 – 45.0
> A/G arány 1,02 0.60 – 1.50
> ALT (GPT) + 185 U/L 5 – 60
> AST (GOT) 33 U/L 10 – 50
> GLDH +++ 68 U/L – 10
> Alkalikus foszfatáz ++ 924 U/L – 280
> GGT + 11 U/L – 9
> Összbilirubin 3,3 umol/L 0.1 – 5.1
> Alfa amiláz 577,00 U/L 100 – 1200
> Lipáz + 320 U/L 0 – 300
> CK (kreatin-kináz) 138,00 U/L 20 – 225
> LDH + 275 U/L 20 – 250
> Triglicerid +++ 4,14 mmol/L 0.30 – 1.20
> Koleszterin +++ 10,5 mmol/L 3.2 – 6.2
> Glükóz (Szérum) 4,7 mmol/L 2.8 – 4.9
> Nem NaF-os csőböl mért érték. A szérumot több mint 30 perccel a vérvétel után elkülönítve, a valós koncentráció magasabb lehet.
> Fruktózamin 375 umol/L 187 – 386
> Karbamid 6,6 mmol/L 2.5 – 6.7
> Kreatinin 62,00 umol/L 20 – 150
> KLINIKAI KÉMIA – ELEKTROLITOK
> Nátrium 143 mmol/L 135 – 155
> Kálium 5,06 mmol/L 3.60 – 5.60
> Na/K arány – 28,26 28.80 – 40.00
> Klorid 104 mmol/L 100 – 116
> Kalcium 2,56 mmol/L 2.50 – 3.10
> Magnézium 0,98 mmol/L 0.70 – 1.00
> Foszfát + 1,7 mmol/L 0.8 – 1.6
> KLINIKAI KÉMIA – SPECIÁLIS VIZSGÁLATOK
> Vas ++ 37,1 umol/L 18.0 – 25.0
> MINTA MINŐSÉGI INDEXEK
> Hemolizis NORMAL
> Ikterusz NORMAL
> Lipaemia NORMAL
> EGYÉB

> PraxisLab – A MintaPartner. info@praxislab.hu www.praxislab.hu

Uszkár kutya
Kiegészítő vizsgálatok eredményei 2015-02-11

Vér:

SGOT: 32
SGPT: 186
ALKP: 757
KOLESZTERIN: 9.76
TRIGLICERID: 1.14gjh

2015.11.05

Állatorvos

Fontos információ lenne az, hogy jelenleg hogy van a kutya, vannak-e még tünetei. Egy laboreredmény mindig az állat általános állapotával együtt értékelendő, ezért annak korrekt értelmezése mindig a kezelő állatorvos feladata. Attól eltekintenék, hogy a leletben szereplő összes paraméter lehetséges emelkedésének okait és azok összefüggéseit leírjam, mert az rengeteg lenne és kimeríti ennek az oldalnak a kereteit. Én csak néhány gondolatot osztanék meg, amelyek a laboreredmények gondos áttanulmányozása után fordulnak meg a fejemben. A laboreredmények alapján a probléma nem gyulladásos eredetű. Mivel a két vizsgálat között eltelt idő alatt lényegi változás nem állt be (bár ha jól értem Quamatelen kívül semmit nem kap), ezért további vizsgálatokat tartanék indokoltnak. Amikor azok a paraméterek együttesen emelkednek, amelyek az Ön kutyájánál eltérést mutatnak, akkor az több betegség kizárását is indokolttá teszi. Ilyenek például: epeúti pangás (kő?), egyes krónikus májbetegségek, idült hasnyálmirigy problémák, pajzsmirigy alulműködés, esetleg mellékvese  túlműködés. Természetesen a vizsgálat irányának eldöntése a kezelő állatorvos feladata! Én egy hasi ultrahang vizsgálatot mindenképpen indokoltnak tartanék. A vizsgálatok eredményei alapján egy jól beállított diéta, esetleg egyéb kiegészítő gyógykezelés válhat indokolttá az állat állapotának javítására.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem