Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy kb. 2 hete fulladásos tünetetek jelentkeznek a kutyámnál (4 éves, yorkshire terrier) nappal, de főleg hajnalban. Először megfázásra gondoltunk, mivel olyan “hangokat” adott ki, mintha el lett volna dugulva az orra, de sajnos nem javult. Elvittem az orvoshoz, aki antibiotikumot és valamilyen cseppeket adott neki (nekem), amely a nyálkahártya gyulladásra lett volna jó. Sajnos nem használt, így szerinte már csak az örökletes légcsőprobléma jöhetne szóba. Három napja tüsszög (naponta többször, alkalmanként kb. ötször-hatszor),de szerinte ez természetes, és nem tünet. Ön mit gondol? Ha tényleg örökletes, akkor nem is lehet gyógyítani, és az évek során rosszabbodhat is? Köszönettel, Melinda

2013.05.26

Állatorvos
Azt, hogy fennáll-e az örökletes légcsőprobléma azt csak kiegészítő vizsgálatokkal lehet igazolni (röntgen, endoszkóp). Nagyon sok kistestű kutyának van légcsőcollapsusa vagy légcsőhypoplasiája. A yorkshire terriereknél inkább a légcsőcollapsus fordul elő. A légcsőcollapsus a következőt jelenti: A légcsövet C alakú porcok alkotják, amelyeknek két szabad végét szalag köti össze. Kistestű kutyáknál a porcok sokszor nem szabályos C alakúak, hanem ellapultak (ennek különböző súlyosságú formái léteznek) a szalag is lehet hosszabb, lazább. Ennek az a következménye, hogy a légcső egyes szakaszokon szűkebb, könnyebben összenyomható. Ezt a betegséget súlyosbítja, ha valamilyen okból a légcső nyálkahártyája gyulladt, irritált (különféle bakteriális és vírusos megbetegedések, allergiák). Ez a betegség idősebb kutyáknál a porcok víztartalmának csökkenése miatt súlyosbodhat. Vannak gyulladáscsökkentők, hörgőtágítók és szükség esetén antibiotikumok, amelyek segíthetnek. Súlyos krónikus nem fertőző oktanú köhögést köhögéscsillapítókkal kell kezelni. Végső esetben létezik műtéti segítség is. Nyilván Önöknél nem ilyen súlyos a helyzet. Az Önök esetében a sikertelen antibiotikum kezelést követően hasznos lenne egy mintavétel a légutakból, így ha van kórokozó, akkor célzottan lehetne kezelni azt. Nagyon sok kistestű kutyának vannak veleszületett légcső problémái, de ha a köhögés most hirtelen jelentkezett és eddig tünetmentes volt, akkor valószínűleg van kórokozó a háttérben (vagy allergizáló tényező).
Vissza a kérdésekhez