Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor úr! Spániel kutyám alsó állkapcsán egy kicsi kinövés található, ami világos rózsaszín színű. A kutyust nem zavarja, és nyomásra nem érzékeny. Mit lehet tenni a kinövéssel?

2011.02.16

Állatorvos
Ha leveléből jól értem, akkor az áll alatti bőrterületen található a kis növedék. Nem tudom, hogy milyen korú az Ön kutyája, de idősödő spánielekre különösen jellemző, hogy egyre több kis szemölcsszerű bőrfüggelék jelenik meg rajtuk. Ezeket kisebb műtéti beavatkozással lehet eltávolítani, esetleg szövettani vizsgálatra küldeni. Ránézésre persze semmiről nem lehet szövettani diagnózist mondani. Azt javaslom, hogy ne minden nap vizsgálgassa a kinövést, hanem tapintson rá hetente. Amennyiben a szövetszaporulat növekszik, vagy a kutya kivakarja, vagy állandóan felsérti, akkor az eltávolítás mindenképpen indokolt. Ha a kutyánál amúgy is esedékes valamilyen altatásban történő beavatkozás, például fogkő eltávolítás, akkor azzal egy időben érdemes lehet levenni a kinövést is. Fontos, hogy a növedék a bőrrel együtt elmozdítható, vagy összefüggésben van az alatta lévő szövetekkel. Amennyiben a bőrrel együtt nem elmozdítható, akkor sürgősebb az állatorvosi vizsgálat, mert akkor a szövetszaporulat mielőbbi eltávolítására lehet szükség.
Vissza a kérdésekhez