Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt doktor Úr! Van egy 5 éves ivartalanított kandúr cicám. Pár hete úgy veszem észre nagyon nehezen tud vizelni, sokáig ül az alomban és nagyon keveset vizel. Mi a teendő ebben a helyzetben? Köszönettel.

2011.03.07

Állatorvos
Az Ön által leírt probléma sajnos meglehetősen gyakori, melynek hátterében általában a macskák alsó húgyúti megbetegedése áll. Különösen hajlamosak a betegségre az ivartalanított kandúrok. Az első és legsürgősebb teendő egy vizeletvizsgálat elvégzése. Ennek legnagyobb nehézséget okozó része a vizelet összegyűjtése. Meg lehet próbálni, hogy a macska ürít-e vizeletet üres alomtálba, ha igen, akkor ezt steril fecskendővel felszívhatjuk. Az alomtálcát vizeletgyűjtés előtt fertőtleníteni kell, majd alaposan ki kell kiöblíteni. Egyes macskák az üres tálcába nem hajlandóak vizelni, de vattára igen. A vattából a vizelet kicsavarható. Már 1-2 ml vizeletből el lehet végezni a szükséges vizsgálatokat. Fontos, hogy a vizsgált vizelet friss legyen. Ha sehogy sem sikerül a vizeletgyűjtés, akkor az állatorvos többnyire tud vizeletet nyerni a macskától. Nagyon fontos, hogy a vizsgálatot mielőbb elvégeztesse, mert sok esetben a nehezített vizeletürítés húgykövek miatt alakul ki, amelyek teljes elzáródást is okozhatnak, ez pedig életveszélyes állapot. Megfelelő diétával, a vizelet kémhatásának megváltoztatásával, ha szükséges antibiotikummal és fájdalomcsillapítóval kezelendő ez a betegség. Sok esetben előfordul, hogy az állatnak élete végéig diétáznia kell.
Vissza a kérdésekhez