Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr! Van egy 9hónapos keverék szuka kutyusom, minden hónapba görcsszerü tünetei vannak. Nyugtalan, nem találja helyét, elbújik a szekrény alá, a hüvöset keresi, melege van, nyalogatja kezemet. Olyan mintha valamitől félne minden zajtól megijed.Amúgy étvágya van, ha lemegyünk vele sétálni semmi baja nincs. Voltunk dokinál Ő epilepsziára gyanakszik. Az a kérdésem lehetnek ilyen tünetei az epilepsziának és ilyen fiatal korba is előfordulhat? Mi vagyunk a második gazdája. Az előző gazdija ütötte verte, 3és fél hónaposan került hozzánk nálunk nyugodt helyen van, mindene megvan. Lehet e hatással rá hogy rossz helyen volt és most jön ki rajta? Előre is köszönöm válaszát!

2012.02.22

Állatorvos
Igen, az epilepsziának lehetnek ilyen tünetei. Sajnos a görcsrohamok már ilyen fiatal korban is kialakulhatnak. Az ismeretlen oktanú epilepszia (amikor nincsen háttérbetegség pl.: agydaganat) jellemzően 1-3 éves korban jelentkezik először. Erre a betegségre jellemző, hogy a rohamok közötti időszakban a kutya teljesen egészségesnek tűnik. A félelem és nyugtalanság lehetnek roham előtti vagy utáni jelenségek is. Az állat érzi, hogy valami nincs rendben és ez félelmet vált ki belőle. Számos egyéb viselkedési furcsaság is társulhat a rohamokhoz. Célszerű egy belgyógyászati kivizsgálás elvégzése, mert mielőtt kimondanánk az epilepszia diagnózisát ki kell zárni egyes olyan betegségeket, amelyek szintén görcsrohamot okozhatnak. Bizonyos esetekben indokolt lehet az MR vizsgálat is (pl.: vízfejűség kizárása céljából), ami sajnos elég költséges eljárás. Ha a kutya fejét is érhette erős ütés és esetleg ennek következtében az agy bizonyos területén vérzés alakult ki, akkor elvileg nem kizárható, hogy a görcsrohamok hátterében ez áll. Ezt nagyon nehéz lenne bebizonyítani (esetleg amennyiben MR felvételen vérömlenynek látszó gócot találnának az agyban.)
Vissza a kérdésekhez