Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr! Van egy keverék kutyám, aki egy ideje jócskán vesztett a szőrzetéből. Nem vedlés miatt, hanem annyira vakarózik, hogy ettől megritkult. Ahogy jó idő lett megfürdettem alaposan, de még mindig betegesen vakarózik. Nem látszódnak élősködők a szőrében, ahogy megfogom viszont érezhető, hogy ég a bőre. Valamilyen bőrfertőzése lehet? Mit tudok tenni, hogyan kezeljem? Köszönöm a segítségét!

2012.04.23

Állatorvos
A leírtak alapján sajnos ez allergiának tűnik. Azt, hogy pontosan mire allergiás az állat csak allergiateszttel lehet megmondani (vérből vagy bőr alá fecskendezett oldatokkal). Ezek a vizsgálatok elég költségesek. Sajnos az is sokszor előfordul, hogy több dologra is érzékeny az állat. Gondolja végig, hogy változott-e valami a kutya környezetében (új táp, új pokróc, tányér stb.) a vakarózás jelentkezésének idejében. Ha emlékszik ilyen változásra, akkor azt az új dolgot távolítsa el az állat környezetéből. Az allergizáló tényező ismerete nélkül sajnos csak találgatni lehet, illetve tüneti és kiegészítő kezelésre van lehetőség. Azt javaslom, hogy vigye orvoshoz a kutyát. Ha a vizsgálat során is allergiának tűnik az elváltozás, akkor az állatorvos tüneti kezelésként gyulladáscsökkentő injekciót alkalmaz. Ha ez az injekció jelentősen csökkenti a kutya tüneteit, akkor nagyon valószínű, hogy allergiával állunk szemben. Ilyenkor célszerű érzékeny kutyáknak való tápot adni az állatnak. Fontos, hogy az új táp olyan összetevőket tartalmazzon, amelyekkel a kutya korábban nem találkozott.
Kiegészítésként hasznos kifejezetten allergiás állatoknak kifejlesztett sampon (pl.: Allermyl) alkalmazása és jótékony hatású a különféle bőrtápláló készítmények alkalmazása is.
Természetesen allergián kívül más is állhat a tünetek hátterében, ezért nagyon fontos a vizsgálat. Szükség esetén bőrkaparék vizsgálat elvégzését is javasolhatja az állatorvos. Jelentős bőrgyulladás esetén antibiotikumos kezelésre is sor kerülhet. Viszketést okozhatnak olyan paraziták is, amelyek kívülről nem láthatóak (pl.: rühatkák).
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem