Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor úr!
4 éves Bichon keverék (Havanese-Bolognese) kutyám mostanában feltűnően sokat vakaródzik, rágja magát, de a bőre az érintett területeken nem csúnya (nem varas, sebes stb.). Kb. egy hónapja ráraktam bio cseppeket, ami bolha, kullancs ellen véd, azonban a vakaródzás ez esetben sem múlt el. Tavaly is volt hasonló problémánk, azonban a megkérdezett állatorvos nem adott kielégítő választ. A fenekét nem húzza, de leggyakrabban a farktövénél, oldalán füle felé vakaródzik. Mi lehet a tüneteinek oka? Másodsorban érdeklődnék, hogyha a kutyának elkezd romlani a foga, mit tehet az állatorvos? Köszönettel: egy aggódó kutyatulajdonos.

2011.09.26

Állatorvos
A viszketést általában allergia okozza. Ha a tünetek az év egy bizonyos időszakában jelentkeznek csak, akkor valószínűleg olyan növény virágporával szembeni túlérzékenységről van szó, amelynek most van a szezonja. Természetesen kialakulhat érzékenység egyszerre több dologgal szemben is. Annak bizonyítására, hogy valóban allergiával állunk szemben allergiatesztek elvégzésére van lehetőség (vérből, vagy intradermalis teszt). A tesztek kimutatják, hogy mivel szemben alakult ki túlérzékenységi reakció. Az allergének ismeretében lehetőség van hiposzenzibiláló kúrára, amely bizonyos protokoll szerint végrehajtandó elég hosszadalmas injekciókúrából áll. Ez egy meglehetősen költséges procedúra.
Ha a tünetek enyhék és csak szezonálisan jelentkeznek, akkor megpróbálhatja a speciális hidratáló, bőrtápláló samponnal (pl.: Allermyl) történő rendszeres fürdetést, illetve bőrtápláló készítmények szájon át történő kúraszerű alkalmazását. Célszerű érzékeny bőrű állatoknak való speciális táppal etetni a kutyát. Létezik az allergia enyhítésére adható injekció is, ha a tünetek erősödnének.
A szájhigiénia nagyon fontos dolog, mert a kutya elveszítheti a fogait. Az állatorvos elvégzi a fogkő eltávolítását, illetve ha a fogíny is gyulladásban van, akkor antibiotikum kúrát is alkalmazhat. A fogkövek eltávolítása után a gazda feladata a szájüreg karbantartása, mert enélkül a fogkövek elég hamar visszatérnek. Hatékony a fogmosás állatok számára gyártott speciális ízesítésű enzimatikus fogkrémekkel, léteznek ételbe szórható porok, rágószalagok. Ha a kutya hagyja, akkor letörölheti a fogait humán szájhigiéniás oldattal is (pl.: Corsodyl).
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem