Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr!
A 13 éves macskánkkal kapcsolatban írok Önnek. Az utóbbi időben azt vettük észre, hogy a testén több helyen (pl. nyakán, oldalán, hátán – olyan helyeken, amiket vakarózáskor elérhet) hiányzik a szőre. Elég sokat vakaródzik, de bolhákat ill. bolhákra utaló kis fekete ürülékeket nem látunk benne. Nemrégiben (2-3 hónapja) verekedett idegen macskákkal, s nagyjából ezeken a helyeken sérült meg. Bár úgy tűnik, hogy a sebek már begyógyultak, továbbra is vakaródzik ott is. Ilyenkor, ill. mikor fésüljük kisebb csomókban kijön a szőre, és ilyenkor előfordul, hogy a szőrhagymánál alvadt vér látszódik. Van másik két macskánk is, de ők nem tépik csomókban ki a szőrt (habár ők is vakaródznak időnként). Lehet, hogy valamilyen gombás fertőzés, vagy rüh? Alapvetően kinti macskák, de a mostani hidegebb időkben gyakorlatilag egész nap bent vannak, sokkal ritkábban futnak össze idegen macskákkal.
Előre is köszönöm válaszát!

2011.02.11

Állatorvos
Valószínűleg a tünetek nem állnak összefüggésben a korábbi verekedéssel. A leírás alapján a macskák egyik jellegzetes bőrtünetével állunk szemben, melynek neve miliaris bőrgyulladás. Ilyen esetekben apró pörkök találhatóak a macska bőrén, súlyosabb estekben testszerte. Ha a pörköket eltávolítjuk, akkor egy kis csomó szőr is távozik vele. Az elváltozás viszketéssel, a szőrzet gyakori nyalogatásával, következményesen szőrhiányos, sebes területek kialakulásával jár. Több kórok következtében is kialakulhat hasonló elváltozás:
1. Túlérzékenységi reakciók, allergiás bőrgyulladások
-bolhanyálallergia
-eleségallergia
-inhalációs allergének
-gyógyszerkiütés
-bélparazitákkal szembeni túlérzékenység
2. Paraziták, gombák
3. Autoimmun bőrbetegségek
4. Vírusos betegségek
Első lépésként tehát tisztázni kellene az elváltozás okát, utána lehet a kóroknak megfelelően eredményesen kezelni. Első lépésként én egy bőrkaparék vizsgálatot és külső és belső parazitaellenes kezelést javasolnék. Lehet, hogy szükség lesz hypoallergén diétára, időszakosan gyulladáscsökkentőkre, esetleg fürdetésre a kóroknak megfelelő készítménnyel.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem