Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 4 éves cicámat 1 hónapja orvoshoz vittem, mert folyamatosan vakarózott, nyalogatta magát és foltokban kikopott a szőre, az oldalán. Semmilyen vizsgálat nem volt, azt mondták autoimmun betegség és kapott egy szteroid injekciót, amitől állítólag 2-3 hónapra megszűnik a probléma. Pár nap múlva kezdett csak javulni az állapota, és most megint elkezdett vakarózni, folyamatosan nyalogatja magát és újra látom a foltokat. A kérdésem, hogy van-e erre valami más megoldás, mert havonta nem kaphat szteroidot, nem gondolom, hogy az annyira jó neki. Kérdeztem az állatorvost, miből állapította meg hogy autoimmun betegség, azt mondta a foltokból.. Kérjek esetleg valami vizsgálatot? Köszönöm szépen a segítségét!

2013.02.05

Állatorvos
Ha szteroid injekcióra javult a cica állapota az valóban allergiás eredetű problémára utal. A hosszú hatású injekciók sem hatnak tovább mint 3-4 hét. Valóban vannak olyan betegségek amikor más módon nem javítható az állat életminősége. Úgy gondolom, hogy ez előtt a döntés előtt még érdemes néhány lépést megtenni. Azt, hogy a problémát autoimmun betegség vagy valami külső dologra adott allergiás reakció okozza ez alapján nem lehet eldönteni. Gondolja végig, hogy került-e valami új dolog az állat környezetébe (pokróc, etetőtál, játék stb.). Ha igen, akkor azt távolítsa el a cica környezetéből. Érdemes a táplálékát érzékeny macskáknak való tápra leváltani (pl.: Royal Canine Sensitivity Controll, Eukanuba Dermatosis stb.). Legalább két hónapig ne egyen semmi mást (nasit se!). Érdemes bőrkaparékot venni több helyről és a mintát mikrobiológiai vizsgálatra küldeni, így ha van kórokozó, akkor célzott kezelés lehetséges. Hasznos lenne egy parazita ellenes kezelés is olyan szerrel amelynek van atkák ellen is hatása (Advocate, Stronghold). Adhat a cicának bőrtápláló készítményt is (pl.: Dermoscent spot on). Létezik allergiateszt is, de sajnos meglehetősen költséges vizsgálat. Vannak olyan vérparaméterek is amelyek autoimmun betegségek esetén jelezhetnek, de sajnos nem 100%-os biztonsággal.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem