Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr,
ideiglenes gondozásra hozzám került egy pici máltai selyem vénkisasszony.(kb. 10 éves). Egyik gyepmesteri telepről a másikra majd állatvédőktől került hozzám. Eredeti gazdija megkerült, de felelőtlen volt és a kutyát nem ápolta megfelelően. Le is mondott róla, így itt marad velünk. A kis tacsi-keverékem a hálótársa. Kérdéseim a következők:
-mi a helyes etetése (hiányzik 5 fog a felső fogsorából), mennyiségre, hányszor 1 nap és hasmenése van konzervektől, így csak “fűszerezésként” használom. Így minden rendben.
-hogyan szoktathatnám pelusra. Alapjában véve szobatiszta, de ha több ideig nem vagyok itthon, akkor nem bírja. Sem a pelus, sem az alomra nem sikerül rászoktatni, pedig mindkettőn ott van a pipi mintája.
-a szobatisztaság miatt többször beraktam a fürdőbe úgy, hogy nem az ajtót csuktam be, hanem oda tettem v-mit, hogy ne tudjon kijönni. Azt vettem észre, hogy kegyetlenül liheg(nincs több 20 foknál éjszaka), mintha melege lenne és remeg. Ez mitől lehet? Azóta kinn van a tacsimmal, de marad a piszok.
Előre is köszönök minden tanácsot. Szívesen fogadnék olyat is, amire nem kérdeztem rá de eszébe jut. Nem sok segítségem van.
Köszönettel: Kolozsvári Virág

2011.11.16

Állatorvos
Idős kistestű kutyát célszerű naponta kétszer etetni. Hasznos, ha idős kutyáknak való tápot kap (Senior). Ha rosszak a fogai, akkor be is áztathatja a tápot (vízbe, vagy húsleves levébe). Így nincsen szükség arra, hogy konzervet egyen, főleg ha attól amúgy is hasmenése van. Ha főz is neki, akkor jól hasznosuló, könnyen emészthető fehérjéket kell adni (csirkehús, tojás, hal, túró, sajt), mellé párolt zöldségeket, rízst, esetleg búzakorpát. Hasznos rostforrás a reszelt alma is, ha a kutya megeszi az ételébe keverve. Kaphat joghurtot, sütőtököt, alaposan megfőtt krumplit. A tápokon fel van tüntetve az ajánlott napi adag, ezt célszerű betartani. Házi eledelnél nem lehet ilyen pontosan megmondani a szükséges mennyiséget, de a kutya méreteihez igazodva egy kis tányérnyi elegendő egyszerre. Ha a kutya jó kondícióban van, akkor tartsa az eddigi mennyiségeket, ha sovány, akkor kissé emelje az adagokat. A szobatisztaság kérdése nehéz, mert ha jól értem, akkor a kutya alapvetően szobatiszta, csak már nem bírja olyan sokáig. Ennyi idős korban már nagyon nehéz egy kutyát pelusra szoktatni. Sajnos mást nem tud tenni, mint azt, hogy a szagmintát a peluson hagyja és akkor is megpróbálja rávenni a kutyát a pelusra pisilésre, amikor otthon van, mert így legalább kontrollálni tudja az eseményeket. Könnyít a helyzeten, ha a kutya ismeri a "pisiljél!" vezényszót. Ha nem ismeri, akkor ezt séták során könnyen megtaníthatja neki, úgy, hogy mikozben a dolgát végzi ismételgeti neki, majd alaposan megdícséri. Ha csak akkor liheg és remeg a kutya amikor be van zárva, akkor az lehet, hogy a stressz miatt van. Ha az indokolatlan lihegés máskor is fennáll, akkor lehet, hogy a kutya szívével vannak problémák, amelyek egy bizonyos szint után kezelésre szorulnak. Valójában az lenne a legjobb, ha lenne lehetőség arra, hogy egy állatorvos megvizsgálja a kutyát. Hasznos lenne egy vérvizsgálat, mert így felmérhetőek lennének a szervfunkciói, ezáltal optimális diétát lehetne beállítani. Fontos lenne tisztában lenni a kutya szívének és légutainak állapotával is.
Vissza a kérdésekhez