Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt doktor úr!

Júliusban örökbe fogadtam 2 keverék nagytestű kutyát. Testvérek és 3 évesek. Az egyik ismerősöm szerint az egyik kutyának epilepsziás roham szerű tünetei voltak. Én nem voltam velük sajnos, amikor ez történt, és sem előtte sem utána nem tapasztaltunk hasonló dolgot a kutyáknál. Hívtam természetesen állatorvost (többet is), de nem jöttek ki, mivel szerintük csak akkor lehetne ezt diagnosztizálni, ha éppen a roham idején vannak kint. A kérdésem az, hogy hogyan diagnosztizálható ez a betegség, mikor várható a következő roham, mit tehetünk olyankor és hogy jelentkezhet-e a másik kutyánál is? Valamit, hogy mi válthatta ez ki nála?
Köszönöm segítségét!

2011.10.31

Állatorvos
Az epilepsziás állat valóban tünetmentes a rohamok közötti időszakban. Ha görcsrohama volt egyszer a kutyának, az még nem jelenti azt, hogy az állat epilepsziás. Egy roham után, különösen úgy, hogy Ön még nem látta, nem indokolt epilepsziaellenes kezelést beállítani. Érdemes esetleg belgyógyászatilag kivizsgálni az állatot, hogy nem áll-e egyéb betegség a probléma hátterében, ugyanis a görcsrohamoknak csak az egyik oka az epilepszia. Előfordulhat alkalmi roham is, ami nem ismétlődik később. Figyelje a kutyát. Ha újra előfordulnak hasonló tünetek, akkor nagyon haszos, ha valamilyen módon rögzíteni tudja (pl.: mobiltelefon videofunkció), és a felvételt megmutatja egy állatorvosnak. Az állatorvos a látottak alapján már nagyobb valószínűséggel diagnosztizálja a betegséget. Epilepszia diagnózisa esetén be kell állítani egy megfelelő antikonvulzív ("görcsellenes") gyógyszeres kezelést, melynek alkalmazása esetén az állat remélhetőleg rohammentessé válik. Az állatorvos általában végbélbe nyomható készítményt (Diazepam rektális oldat) is felír a kutyának arra az esetre, ha a gyógyszerek mellett is előfordulna görcsroham, így a gazda le tudja állítani azt. Ha ilyen fiatal kutyánál jelentkezik epilepszia, akkor az általában ismeretlen oktanú agyi funkciózavar, amelynek hátterében nem áll szervi elváltozás (pl.:agydaganat). Az agy struktúrái leghatékonyabban MR vizsgálattal ábrázolhatóak. Fiatal állatnál ezzel a vizsgálattal zárható ki a vízfejűség (hydrocephalus), ami szintén állhat görcsrohamok hátterében. Ez a vizsgálat azonban meglehetősen költséges és jelenleg csak Kaposváron elérhető.
Ha valóban epilepsziával állunk szemben, akkor előfordul, hogy egy almon belül több kutya is érintett.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem