Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr,
kutyámon egy hete simogatás közben egy “bubot” észleltem. Mindezt autóban, így hirtelen kézzel próbáltam kinyomni, gyanakodván hogy kullancs lehet. Aztán hazaérve ismét próbáltam megnézni mi az. A búb után egy fekete kis valamit láttam amiböl arra gondoltam hogy ha valóban kullancs volt akkor az a feje lehet… megpróbáltam azt csipesszel eltávolítani, de nem tudtam kiszedni és a sok próbálkozástól kicsim böre sebes is lett. MOst a seb leesett, de alatta piros a böre és a fekete pont is maradt, így félek hogy tényleg a kullancs fejéröl van szó. Mit tanácsol forduljunk orvoshoz vagy várjunk? A kutyuson nem észlelni semmit, hagyta is magát illetve nem húzódott el azóta sem ha azon a tájékon piszkálgattam….
Elöre is köszönöm válaszát

2012.04.25

Állatorvos
Sajnos így, hogy nem látom az elváltozást elég nehéz helyzetben vagyok. A leírása alapján valóban lehet, hogy beszakadt kullancsfejről van szó. A kullancsokat nem lehet kinyomni. A kullancsot úgy kell eltávolítani, hogy megfogja közvetlenül a bőrfelszínnél egy csipesszel (még jobb ha állatpatikában vásárol egy direkt erre a célra gyártott eszközt) és tetszőleges irányban kicsavarja.Eközben nem kell húzni a kullancsot, mert úgy beleszakad. A beszakadt fejet csak tűvel lehet kipiszkálni, hasonlóan, mint ahogy egy szálkával tenné. A beszakadt fej már nem játszik szerepet a különféle betegségek terjesztésében, csak helyi gyulladást okoz. Egy állatorvos szakszerűen és viszonylag gyorsan el tudja távolítani a fejet, illetve ha nem erről szó, akkor más diagnózist állíthat fel.
Vissza a kérdésekhez