Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor úr/nő!

Kedden vásároltunk egy 10 hetes bolognese kiskutyát, de mivel tapasztalatlan vagyok állat tartás terén, ezért nem vettem észre, hogy a picike bolhás, – teszem hozzá azonnal orvoshoz vittük és ő sem vette észre. Sajnos a lakásban mindenhol járt a kutyus, még az ágyban is. 2 nap után vettük észre a bolhákat és azonnal befújta az orvos, másnap elvittük egy másik orvoshoz és ő adott neki egy injekciót a viszketésre, és ő észrevette, hogy a füle is atkás. A kérdésem az volna, hogy elterjedt-e ilyen hamar a lakásba a bolha, és ha igen, akkor hogyan lehet kiirtani? Veszélyes-e az emberre az atkásság és a bolha, mert azt hallottam, hogy parazitákat is terjeszthetnek. A válaszát előre is köszönöm (nagyon el vagyok keseredve).

2011.10.11

Állatorvos
A kutyán élősködő bolha megcsípheti az embert, de tartósan nem telepszik meg. Az atkák nem mennek át emberre. A bolhapeték és lárvák a környezetben vannak és a kifejlett bolha sem mindig tartózkodik a kutyán. Valószínűleg nem súlyos fokú a bolhásság, hiszen azt Ön is és az orvos is azonnal észrevették volna. Így valószínűleg még nem lehet túl sok bolha a környezetben. A bolhák szeretik a textiliákat, parkettarepedéseket és egyéb elzárt területeket. Célszerű alaposan kiporszívózni a lakást, a textiliák közül pedig amelyiket lehet kimosni, a többit pedig alaposan kiporszívózni. Vannak a környezet bolhairtására használható sprayk (pl.: Insecticid 2000), célszerű ezeket is alkalmazni. A kutyára havi rendszerességgel szükséges bolhairtó cseppeket tenni. Ha atkás is a kutya, akkor először érdemes olyan szert választani, ami az atkák ellen is hatékony (pl.: Advocate, Stronghold). Az előbb említett szerek hatékonyak bolhalárvák ellen is, kullancs ellen azonban nem védenek. Feltételezem, hogy a kutya a fiatal kora miatt még úgysem sétál utcán, ahol kullancsokkal találkozhatna.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem