Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Egy anya cicám van akinek a kölykei születés után 3-4 hetes korukra rendszeresen valamilyen oknál fogva, vagy macska influenzát, vagy hasmenést kapnak és elpusztulnak. Azt javasolta akkor, hogy ivartalanítsam az anyacicát, de sajnos anyagi okok miatt ez nem jött létre. De nem ez a lényeg, hanem, hogy most megint megfialt. A kölykök még ugyan nem betegek, de csipásak, pedig lakásban vannak. Úgy vettem észre, az anyának kevés a teje is! Az lenne a kérdésem,mit tehetnék (vitamin,tejpótló),hogy ne legyenek betegek a kicsik! Most 2 hetesek! Előre is köszönöm válaszát!

2012.04.12

Állatorvos
Ha az anyának valóban kevés a teje, akkor azt a kölykök sírással, nyugtalankodással jelzik . Ha minden rendben van, akkor az ilyen kicsi kölykök főleg csak esznek és alszanak. Ha valóban kevés a tej, akkor vegyen macskatejpótlót (állatpatikában vagy állatorvosnál) és naponta néhány alkalommal etesse meg a kölyköket. Arra nehéz mit mondani, hogy hogyan előzhetjük meg a betegséget, mert sajnos vizsgálatok nélkül azt sem tudjuk, hogy pontosan mivel állunk szemben. Két dolgot tehet vizsgálatok nélkül. Vagy hagyja a dolgokat menni a maguk útján, vagyis a kiscicáknak kiegészíti a táplálékát tejpótlóval és a kötőhártya gyulladást egyelőre antibiotikum tartalmú szemcseppel tünetileg kezeli, vagy ha tudja ezt vállalni, akkor megpróbálhatja a kiscicákat elválasztani az anyjuktól és elkülönítetten csak tápszerrel felnevelni őket. Ez utóbbi nagy elhivatottságot igényel, mert ilyen kicsi macskák még 3-4 óránként esznek (éjszaka is) és csak akkor ürítenek székletet és vizeletet, ha a végbélnyílásuk tájékát, hasaljukat nedves vattával törölgeti (utánozva ezzel az anya nyalogatását). Mesterségesen felnevelt állatoknál ügyelni kell arra is, hogy nehogy kihűljenek (infralámpa, vagy melegvizes párna). Sajnos, ha valamilyen vírusos fertőzésről van szó (herpes, Corona stb.), akkor nem biztos, hogy sikerül megmenteni a kicsiket.
Vissza a kérdésekhez