Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr!
Sokat foglalkozom a tengerimalacoknak adható gyom/gyógynövényekkel. néhány alapot már ismerek és alkalmazom a malackámnál. (pitypang,tyúkhúr,fehér here, fűfélék). Szeretném minél változatosabban táplálni kedvencemet.
Tudom azt,hogy eleinte csak kis adagokban,fokozatosan kell bevezetni az étrendjébe,ill.gyógynövényeknél ritkán és kis adagokban adható.

A kérdésem az, hogy gyomnövények esetén milyen általános szabályt lehet követni, miből állapíthatom meg, hogy mely növény adható és mely nem? Van-e esetleg ilyen gyűjtemény vagy könyv, amelyek tartalmazzák,hogy milyen gyógy-és gyomnövények adhatók ilyen állatkáknak?
A gyomnövények virágját is lehet adni tengerimalacnak (pitypang, fehér here, százszorszép) és milyen gyakran, és mennyiségben?

Válaszát előre is köszönöm!

2013.03.20

Állatorvos
A tengerimalacoknak a legfontosabb az, hogy mindig legyen előttük jó minőségű széna, mert ez alapvető az egészséges emésztésük szempontjából. Nagyon fontos, hogy a fűféléket soha ne forgalmas utak mentén szedje, mert az autók kipufogójából a növényekre kerülő szennyeződések halálosak is lehetnek a malackák számára. Inkább kevesebb fajta növénnyel etesse, de azokat biztosan ismerje fel és tiszta helyről származzanak. Adható a malackának az Ön által felsoroltakon kívül: akácfaág, akácfa virága, csomós ebír, magyar rozsnok, réti perje, mezei komócsin stb. Szerintem hasznos lenne, ha rábukkanna az interneten olyan fórumra,ahol tengerimalactartók cserélnek tapasztalatokat. A tengerimalac tartásról szóló könyvekben sokszor nem írnak nagyon részletesen a különféle növényekről szerzett tapasztalatokról, hanem inkább csak a legalapvetőbb növényeket sorolják föl.
Vissza a kérdésekhez