EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy 2 éves mopsz kutyusunk. Elkezdett rengeteget vakarózni és túrni a fejét amibe tudta. Elvittük állatorvoshoz és azt mondta valószínű csirke allergia. Akkor váltottunk tápot halas illetve bárányos tápokra kizártuk a csirkét az étkezéseiből. Ez volt kb. 3 hónapja de még mindig nagyon vakarózik. Bűzmirigye 1 éve el lett távolítva. Tanácstalanok vagyunk segítségét kérnénk. Előre is köszönöm: Attila

2012.04.23

Állatorvos
Sajnos allergiát a csirkehúson kívül számos más is okozhat. Sok esetben több dologra is érzékeny az állat. Ha a vakarózás jelentkezésének idejében bármi új került az állat környezetébe (pokróc, tál, stb.), akkor azt el kell távolítani, le kell cserélni. Biztos diagnózis birtokába csak allergiateszt (vérből vagy bőr alá fecskendezett oldatok) elvégzésével juthatunk, ami sajnos elég költséges vizsgálat. Ha ismerjük az allergiát kiváltó tényezőket, akkor azokat, amelyeket lehetséges el kell távolítani az állat környezetéből. Az allergiateszt elvégzése után lehetőség van hyposzenzibiláló oldatok elkészítésére, amelyeket egy hosszútávú injekciókúra formájában kell alkalmazni. Ez a kúra egyes esetekben hatékony lehet. Egyes allergiatípusoknál lehetőség van interferonok alkalmazására is.
Ezen vizsgálatok hiányában csak a tüneti és kiegészítő kezelés jöhet szóba. Tüneti kezelésként alkalmazhatóak gyulladáscsökkentők. Bőrgyulladás esetén antibiotikum alkalmazása is szükséges. Ha van bőrelváltozás, akkor nagyon hasznos a bőrkaparék vizsgálat is, mert az allergiás bőrön számos kórokozó elszaporodhat, tovább súlyosbítva a helyzetet. Kiegészítésként használhatóak allergiás állatok számára kifejlesztett fürdetőszerek (pl.: Allermyl sampon), illetve különféle bőrtápláló készítmények.
Az allergiáról tudni kell, hogy nagyon kellemetlen és makacs betegség lehet, és sok esetben egész életen át történő kezelést igényel. Az Önök kutyája még nagyon fiatal. Én úgy gondolom, hogy abban az esetben ha anyagilag megengedhetik maguknak, akkor próbáljanak a dolgok végére járni és kideríteni, hogy mi a probléma pontos oka. Felkereshetnek akár egy bőrgyógyászati szakrendelést is (pl.: Szent István Egyetem állatorvos-tudományi Kar, 1078. Bp. István u. 2., Dr. Tarpataki Noémi, tel.:0614784100).
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem