Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktor Úr!

Van egy hat hetes törpenyuszim, és szeretném megkérdezni, hogy be kell-e oltatni, ha igen milyen gyakran, mennyi idős korban és milyen betegségek ellen? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

2011.03.14

Állatorvos
Igen, a nyuszikat is be kell oltani. Többféle oltóanyag is létezik. Hat hetesnél idősebb nyulaknál már bármelyik alkalmazható. A nyuszikat kétféle betegség ellen oltják, az egyik a myxomatosis, a másik a nyulak vérzéses betegsége (RHD). A myxomatosist ízeltlábúak, elsősorban szúnyogok terjesztik, a vérzéses betegség vírusa fertőzött takarmánnyal, esetleg egyéb tárgyak közvetítésével (ruha, cipő) terjed.
Vakcinák: Myxovac: 5 hetes kortól alkalmazható, csak myxomatosis ellen véd, védettség az oltás után 1 héttel alakul ki és 1 évig tart. Leporiphylin: 4-5 hetes kortól adható, csak myxomatosis ellen véd, védettség az oltás után 1 héttel alakul ki és fél évig tart. Pestorin Mormyx: myxomatosis és RHD ellen is véd, myxomatosis ellen fél évig tartó védettséget ad, míg RHD ellen 1 évig tartó védettség alakul ki. Hat hetesnél idősebb nyulaknál alkalmazható. Az első oltást 4 hét múlva meg kell ismételni, majd fél évente újra kell oltani az állatot. Nem jelent problémát, hogy a vérzéses betegség ellen tovább tart a védettség.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem