EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!
Az első kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e egy fél éves tacskó-foxi keverék kutyus magas fokú (eddigitől eltérő) hiperaktivitását az, ha felnőtt tápot eszik? Illetve mi lehet az oka annak, hogy ugyanez a kutyus délután 4 órától egész éjszakán át ugat és idegesen rohangál a kertben? Hiába megyünk ki hozzá, próbáljuk nyugtatni, mintha félne valamitől, pedig semmi mozgás (és a másik kutya eközben nyugodtan alszik, pedig a mozgásra ő is ugrani szokott). Lehet ilyenkor valamit tenni, esetleg valami gyógynövényes (macskagyökér/citromfű/orbáncfű) “nyugtatót” adni neki?
Köszönettel: T. Diána

2015.01.07

Állatorvos

Nem szokott hiperaktivitást okozni, hogy a kölyök felnőtt tápot eszik, az más okból nem megfelelő számára. A kutya kiegyensúlyozott növekedése, fejlődése szempontjából az az optimális, ha kölyköknek való táppal etetik. A kutya valószínűleg borzasztóan unatkozik kint a kertben a gazdi nélkül, valószínűleg  fél is a sötétben és talán fázik is….A tacskók is és a terrierek is nagyon aktív, sok feladatot igénylő, mozgékony kutyák. Ehhez hozzáadódik még az, hogy a kutya kölyök, tehát még aktívabb és még több agymunkát és fárasztást igényel ahhoz, hogy nyugodtabban viselkedjen. A folyamatos ugatás valószínűleg kényszercselekvés, mert nem tudja más úton levezetni az energiáit. Ha kimennek hozzá amikor ugat, akkor a nyugtatgatással elérik, hogy a kutya azt hiszi, hogy tényleg van mitől félni, ráadásul még a célját is eléri, hiszen a gazdi végre foglalkozik vele. Az, hogy a kölyök kint van és a gazdik pedig a hideg idő miatt szinte mindig a házban vannak, könnyen okozhat ilyen jellegű viselkedészavart. Ennek ellenszere nem a nyugtatók alkalmazása, mert az nem old meg semmit. Foglalkozzanak többet a kutyával, fárasszák le testileg és szellemileg és ha van rá lehetőség, akkor engedjék be ezekután egy fagymentes helyre valami izgalmas rágcsálnivalóval, játékkal, hogy a figyelmét lekössék. Egy kölyök, aki elfáradt, tele a hasa, van kényelmes helye és játéka, az nem fog céltalanul ugatni.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem