Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!
Kutyámmal gyakran megyünk nagy mezőkre, ahol idővel szeretném majd elengedni, hogy szaglászhasson, futkározhasson, illetve, hogy apportírozhassak vele. Az lenne a kérdésem, hogyan tanítsam meg neki, hogy ne szökjön el? Otthon, a kertünkben hívásra odajön, már az alapparancsokat is tudja (még fiatal), de sétánál nem mindig figyel rám, emiatt szinte biztos vagyok benne, hogy nem lenne biztonságos elengedni a legelőn.
Segítségét előre is köszönöm!

2015.01.10

Állatorvos

A biztos behívás gyakorlás kérdése, amiben nagyon nagy segítségére lehet egy kutyaiskola. A kutyaiskolában gyakorolják például azt, hogy játékot félbehagyva kell odamenni a gazdához. A tanítás mindig úgy történik, hogy először semleges környezetben kell begyakorolni a feladatot (otthon), majd innen jön a nehezítés, hogy idegen helyen és egyre ingergazdagabb környezetben is végrehajtsa a feladatot. A behívás gyakorlásánál jó, ha mindig van Önnél jutalomfalat és minden alkalommal, amikor a kutya odamegy hívásra, akkor megjutalmazza. Gyakorolja sokat otthon, hogy a nap folyamán sokszor, különböző szituációkban odahívja a kutyát, majd megjutalmazza. Ezzel megerősíti, hogy a gazdihoz mindig érdemes odamenni. Soha ne fusson a kutya után, mert az úgyis esélytelen. Ha nem jön oda, akkor távolodjon tőle. Ha végül meg tudja fogni az állatot, akkor soha ne büntesse, mert akkor azt fogja hinni, hogy a büntetés azért jár, mert visszament….Vigye először a kutyát úgy sétálni, hogy előtte a kertben kicsit lefárasztotta és úgy kezdje nagyon biztonságos helyen gyakorolni a behívást (fontos, hogy ezt csak akkor kezdje, ha otthon már minden szituációban oda tudja hívni).  Lépésről lépésre haladjon és jutalmazzon sokat. Sokan csinálják, hogy a kutya nyakörvéhez egy nagyon hosszú pórázt rögzítenek és először úgy engedik el, hogy azt rajtahagyják. Ez azért jó, mert ha az állat nem reagál a behívásra, azt könnyű elkapni és határozott mozdulattal magához tudja húzni, így azt tapasztalja, hogy ha nem jön, akkor annak következménye van.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem