Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő! Törpe kosorrú nyulam már egy ideje szenved valamiféle élősködőtől. Szőre egy két helyen kihullik, a szőrében és a bőrén korpás, hámlás látszódik, a háta közepén. Elvittem állatorvoshoz, az megvizsgálta a szőrét UV lámpa alatt és rávágta hogy ez gomba lesz mert világít. Hát én nem vagyok állatorvos de tisztán látszott hogy az ami a szőrében van az nem világított, de én hittem neki, felírt exoderil cseppet hogy azzal kenegessem hetekig, ha nincs javulás menjek vissza. Nem volt javulás, visszavittem, mert ekkor már a fülében is volt fülatka, felírt neki paraffin olajat és egy másik lábgombára való sprayt. Hát én úgy döntöttem hogy nem veszem meg azt a lábsprayt, nem csak horror ára miatt, de amiatt is hogy ez nem kifejezetten állatnak készült, féltem én azzal befújni. A paraffin olaj a füléből csodásan kiirtotta az atkát, szépen kifolyt a füléből amit vattával óvatosan minden este leszedtünk neki. Arra gondoltam hogy kipróbálom a bőrén is és ott is elmúlt neki. Egy darabig nem is volt semmi gond, viszont pár hete megint előjött a szőrében ez a hámlás. Elvittem másik állatorvoshoz, ő is megvizsgálta UV lámpa alatt is és mikroszkóp alatt is. UV lámpa alatt nem világított, viszont nem tudja hogy mi lehet ez. Kapott Advantage 40 spot on-t de nem használt neki, semmi változás. (úgy olvastam hogy az bolhaírtó egyébként) A doktornő azt mondta hogy ha nem hat a szer, akkor bőrbiopsziát hajtana végre altatásban hogy kiderüljön mi a gond. Nem igazán szeretném efféle stressznek kitenni házikedvencemet ha nem muszáj, ezért az lenne a kérdésem hogy lehet hogy ez szőratka, és az SH Rodemectin nevű szer hatékony lenne rá? Sokat kutakodtam a témában az interneten, sok sok oldalt olvasgatva és sok helyen a tünetek alapján szőratka lehetne, és többen irták, hogy ivermectin tartalmú szerrel sikerül eltüntetni az élősködőket. Segítségét előre is köszönöm!

2015.05.05

Állatorvos

Nehéz helyzetben vagyok így, hogy már két orvos látta a nyuszit és még nem derült ki mi a baj. Csak azt írhatom le, amit így a távolból gondolok a történet alapján. Nekem hiányzik a vizsgálatok sorából egy bőrkaparék vizsgálat, amelyhez nem kell elbódítani az állatot, csupán egy szikepengével kell több helyen megkaparni a bőrt és azt megfelelő laboratóriumba küldeni. Ha sikerül kórokozót kitenyészteni, vagy parazitát látnak a mintában, akkor célzottan lehet kezelni azt. Lehet, hogy a nyuszinak gombás fertőzése van. Nem minden gomba fluoreszkál UV fény alatt. Lehet, hogy olyan gombaellenes szerrel kezelték a nyuszit, amire nem volt érzékeny az adott gomba. A bőrkaparék vizsgálat során meghatározzák a kitenyésztett kórokozó érzékenységét is. A gombás fertőzések nagyon makacsok sok esetben. Nagyon gyakran kell takarítani az állat tartózkodási helyét, mivel a fertőzés a korpával is továbbvihető, visszakapható. Ha a bőrkaparék vizsgálat eredménye alapján nem sikerül diagnosztizálni a probléma okát, akkor szükség van biopsziára is. Az is lehet, hogy olyan jellegű az elváltozás, hogy az állatorvos jobbnak látja, ha rögtön biopsziát vesz. Az az orvos tud legtöbbet az állatról, aki látta, vizsgálta, az ő véleménye a mérvadó. Ne kezelje az alapján az állatot, amit az interneten olvasott, főleg, ha ilyen krónikus a probléma. Az SH-Rodemectin valóban hatékony szer, de kérdezze meg állatorvosát, hogy az Önök esetében szükséges-e a használata. Ajánlanék olyan állatorvosokat is, akiknek nagy gyakorlatuk van nyuszik kezelésében : Dr. Pazár Péter, Dr. Sátorhelyi Tamás, Dr. Sós Endre.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem