Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!
Van egy 4 éves mopsz kutyám. Az utóbbi kb. 1 évben sokat vakarózik, időnként annyira eldurvul a helyzet, hogy marékszámra hullik a szőre is. Elvittem állatorvoshoz és többféle sampon és tabletta mellett is oda jutottunk, hogy hosszan tartó, nagy adagú Prednizolon injekció volt nála csak hatásos.
Szeretném megkérdezni, hogy ez az injekció károsítja-e a szervezetét, pl. a veséit vagy más szerveit és maximum hányszor kaphat egy évben ilyen injekciót, ha előjönnek újra a súlyos panaszai?
Szeretném megcsináltatni, az allergia tesztet, mivel gyanús, hogy allergiás a kutyus, de nem tudjuk pontosan, hogy mire. Egyelőre úgy tudom, hogy ez a vizsgálat nagyon drága, nekem azt mondták, kb. 80ezer Forint. Ennyi pénzem sajnos nincs. Tisztelettel kérdezném Doktornőt, hogy tudna-e javasolni ettől olcsóbb, de mégis megbízható eredményt adó vizsgálatot és ezt hol végzik és miből mutatják ki pl.: vérből?
Tisztelettel várnám válaszát!
Köszönettel: Csaba

2015.05.24

Állatorvos

Hosszú távon nem szerencsés, ha a kutya folyamatosan szteroidokat kap, ugyanakkor, ha szenved az erős vakarózástól, akkor sok esetben nincsen más módszer a tünetek gyors csillapítására. Hosszú távon cukorbetegség és hormonális problémák lehetnek (Cushing betegség) szteroid adagolás következményei. Meglehet próbálni tablettákkal kezelni az állatot, ha hosszútávú állandó kezelés szükséges mert így lehetőség van a szükséges minimális dózis megtalálására. Egyes esetekben elegendő a tablettát 2 naponta adni, így a mellékhatások kialakulásának esélye kisebb. Nem írta, hogy diétázott-e már a kutya. Ha nem, akkor érdemes lenne egy szigorú diétát tartani, lehet házi készítésű ételekkel vagy speciális tápokkal. Ha házi étellel akarja diétáztatni a kutyát, akkor válasszon egy húsféleséget (pl.: bárány, disznó, kacsa), amit még nem evett és kínálja azt mondjuk főtt burgonyával. Olyan húst válasszon, amit korábban nem evett. A kutya csak ezt eheti 6-8 héten át, nem kaphat mást mellé csak vizet. Ha a tünetek jelentősen csökkentek, akkor a tápláléknak nagy szerepe volt a tünetek kialakulásában. Ezt követően egyesével adhat vissza táplálékokat 2 hetente újat (répa, rizs stb.). Amelyik táplálékra két hét alatt nem mutat tüneteket, arra később se valószínű, hogy fog. Ha a speciális táp mellett dönt, akkor javaslok néhányat: Hill’s z/d ultra, Royal Canin Sensitivity Controll, Eukanuba Dermatosis, Petbalance Medica táplálékallergia kezelésére. Ha a diétára nem reagál a kutya, akkor valószínűleg környezeti allergén van a háttérben. Ilyenkor a legjobb, ha megcsinálják az allergiatesztet (vérből vagy bőr alá fecskendezett oldatokkal), mert ezután lehetőség van allergén specifikus immunterápiára, ami az esetek kb.60%-ában hoz tökéletes vagy közel tökéletes eredményt. Sajnos ez tényleg elég drága, de lehetőség van panelvizsgálatokra is. Beszéljen állatorvosával a lehetőségekről. Felkereshet egy bőrgyógyászati szakrendelést is (pl.: Dr. Tarpataki Noémi), ahol nagy tapasztalattal segíthetnek megtalálni az optimális megoldást mind a kutya szempontjából, mind pedig anyagi szempontból.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem