Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!

3 kutyánk van, tavalyelőtt a legnagyobbnak volt bőrférgessége, fél évig havonta Milbemaxot szedett, tavaly ősszel vérképe negatív volt. (Tavaly is egész nyáron szedte havonta egyszer.) Tavaly ősszel kiderült, hogy a közepes kutyusunk is bőrférges lett, ráadásul a véréből a szívférgességet is kimutatták, a szívultrahang nem mutatott kifejlett férgeket. Hat hónapig (idén márciusig) Advocate cseppeket kapott. (Remélem mind a bőrféreg, mind a szívféreg eltűnt belőle.) Orvosunk azt javasolta, hogy májustól kéthavonta (azért csak kéthavonta, mert a lárvák kifejlődése több hónapig tart és őszerinte így is hatásos) rakjunk mindhárom kutyusra Advocate-t (ez május közepén meg is történt). Előtte általános féreghajtóként áprilisban a nagyobbik Milbemax-ot, a közepes és a kicsi Drontal plust kapott.
Mivel szeretném nekik a lehető legkevesebb vegyszert adni és a Milbemax általános féreghajtónak is jó, (és azt nem mossa le az eső, illetve bármikor lehet fürdetni) arra gondoltam, hogy lehet-e Advocate helyett mindháromnak Milbemaxot adni így, hogy nem tudom van-e bármelyikükben akár bőr-, akár szívféreg? És ha igen, akkor milyen gyakorisággal, jó-e 2 havonta? És hogy a kicsinek (14,5 kg) és a közepesnek (23 kg) mekkora dózisban adhatom, ha adhatom? (A nagy (28 kg) 2 szemet kapott alkalmanként.)
Előre is köszönöm válaszát.

2015.06.21

Állatorvos

Én azt javaslom, hogy végezzék el a szívférgesség kimutatására szolgáló vértesztet a kutyáknál. Nem a vérkenet vizsgálatra gondolok, hanem a felnőtt nőstény férgek kimutatására szolgáló tesztet. Egyszerű vérkenet vizsgálattal a szívférgek és a bőrférgek lárvái nem elkülöníthetőek el egymástól. A teszt eredménye határozza meg a további teendőket. Megelőzésként a Milbemax tabletta hatékony és havonta kell alkalmazni. A tabletta adagolása: 5-25 kg 1 tabl., 25-50kg 2 tabletta. Sem a Milbemax, sem az Advocate nem alkalmas a kifejlett szívférgek elpusztítására, csak a lárvák ellen hatékonyak.

Vissza a kérdésekhez