Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő! A mai napon egyéves perzsa kandúromat vittem ivartalanítani. Az altatás során egy körülbelül 1 cm hosszú, fehér féreg került elő a végbélnyílásból. Minden nap takarítom az almát, sosem vettem észre, hogy elváltozás lenne a székletében, az állatorvos pedig nem szolgált további felvilágosítással azon kívül, hogy most ezzel nem tud semmit sem csinálni, mert altatásban van az állat. A hétfői napon tudok csak megint elmenni hozzá. Szükséges ez? Úgy értem, neki kell felírnia gyógyszert vagy ha vásárolok a használt féreghajtók közül valamilyet az is jó? Illetve a tablettát, hogyan tudom leerőltetni a cica torkán? Ezt meg tudja tenni ő? Én nem merném erőltetni, nehogy kárt tegyek benne. Illetve az asszisztens azt mondta, hogy a férgeknek ez a fajtája emberre is veszélyes. Szüséges nekem is orvoshoz mennem? Mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

2015.08.02

Állatorvos

Gondolom a cica orsóférges. Ez nagyon gyakori. Ha az állat csak enyhén férges, akkor az féreghajtó nélkül általában nem ürül. Ezért van szükség rutinszerű féreghajtásra. Legjobb, ha 3 havonta ad a cicának féreghajtót. Most, hogy ürült féreg, így 2 hetente kell ismételni a kezelést addig, amíg lát férget a bélsárban. Ha nem tudja, hogy hogyan kell tablettát beadni, akkor a legjobb, ha megnézi az állatorvosnál, hogy hogyan kell és legközelebb, ha a cica nem túl vad, akkor Önnek is sikerülni fog. Finom falatokban is elrejtheti a tablettát (sok kicsi falat, egészen apró tablettadarabok), hátha nem veszi észre a cica. Nagyon jó erre a célra a májkrém, mert azzal jól körbe lehet venni a tablettát. Fontos, hogy akkora falatokat készítsen, amit a cica rágás nélkül lenyel, mert ha egyszer is ráharap a tablettára, akkor vesztettünk…A féreghajtók közül jó készítmény például a Drontal cat, Cestal cat. Most nagyon alaposan takarítsa a macskaalmot, a bélsarat, ha tudja, azonnal távolítsa el, a cica végbélnyílásának környékét pedig tisztíthatja kakilás után nedves ronggyal. Az Ön esetében nagyon fontos az alapos kézmosás. Az emberek többsége találkozik életében orsóférgekkel, hiszen a környezetben is nagyon gyakoriak, sőt, a fertőződés főként a környezetből történik (homokozók, kerti talaj, mosatlan gyümölcsök) és nem direkt módon az állatoktól. Ennek az az oka, hogy ahhoz, hogy a macskából vagy kutyából frissen kiürült pete fertőzőképes legyen, ahhoz el kell telnie 1-3 hétnek( ennyi idő alatt alakul ki a fertőzőképes lárva). Ha tehát Ön napi szinten takarítja a macskaalmot és alaposan kezet mos, akkor kicsi a valószínűsége, hogy megfertőződött. Ha kertes házban élnek, akkor viszont lehet a földben fertőzőképes lárva, de azt nem biztos, hogy az Ön macskája ürítette. Fontos tudni, hogy amennyiben orsóférgességről van szó, akkor azok nem fognak megjelenni az emberi székletben, mert ezek a paraziták bennünk nem fejlődnek ki teljesen, hanem a különböző szerveinkben maradnak a lárvák. Én állatorvosként, ha a higiéniás szabályokat betartotta, nem látom nagynak a veszélyt, de a biztonság kedvéért beszéljen háziorvosával, hiszen az Ön helyzetének megítélése az Ő kompetenciája.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem