Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!

Elég nagy gonddal küzdök. Lola egy 4 éves spániel keverék kislány. Egy éve, hogy elköltöztem a szülői házból, viszont Lolát nem tudtam magammal vinni, mert most kertesházban van, ahova költöztem az pedig egy belvárosi 25nm-es galériás kicsi lakás. Lola anyukámmal maradt a kertesben, de adódnak viselkedési problémák, amik borzasztóan zavarók és idegesítőek. Az utóbbi időben rettenetesen hullik a szőre, folyton vakarózik, rágja magát, de nem bolhás ez biztos! Szeretnénk, ha az udvaron lenne, ott ebben a melegben amúgy is jobb lenne neki is. Elég akaratos és konok. Ha ki van zárva, borzasztóan kaparja, veri az ajtót. Vagy a rosszabbik eset, amit megfigyeltem, önállósul, kinyitja az ajtót és úgy mászkál ahogy akar. Anyukámnak szóltam, hogy ezt nem szabad hagyni, mert nem ő dönti el, hogy mit lehet és mit nem. De úgy érzem anyukám inkább enged, csak nyugalma legyen. De ezt nem lehet hagyni így. Ha haza jövök rám hallgat,most is kint van, nem zörög, csak este, hogy beakar jönni. Én szeretném, ha kint lenne, jó idő van. A szőrét nem győzöm takarítani. Nem tudom mit csináljak. Ha meg bent van, felkelt engem háromszor az éjszaka, nem tudok aludni tőle. Adjon tanácsot, mert ez tarthatatlan! Köszönöm
Orsi

2015.08.17

Állatorvos

A szőrhullás, vakarózás és a különböző testrészek rágcsálása intenzív viszketésre utal, ami rendkívül kellemetlen. Ez nem viselkedési zavar valószínűleg, hanem orvosi probléma. Vizsgáltassák meg a kutya bűzmirigyeit és bőrét. Felmerül az allergia gyanúja. Beszéljék át állatorvosukkal, hogy mi ilyenkor a teendő. Ha a tünetek jelentkezésével egy időben került új dolog az állat környezetébe, akkor azt el kell távolítani (étel, pokróc, etetőtál stb.). Ezzel egy időben érdemes érzékeny kutyáknak való tápot vásárolni és kizárólag azzal etetni a kutyát legalább 6-8 héten át. E mellé semmit nem kaphat, csak vizet. Ha néhány hét  múlva enyhülnek a tünetek, akkor a tápláléknak szerepe volt a viszketés kialakulásában. A másik problémát  csak úgy tudja megoldani, ha magához veszi a kutyáját, vagy az édesanyja elkezd másképpen viselkedni. A leírása alapján Ön falkavezér szerepű, az édesanyja pedig nem. Ha az édesanyja elkezd kicsit foglalkozni a kutyával és következetes, akkor irányító pozícióba léphet a kutya szemében és meg fog változni az állat viselkedése, ha határokat és következetességet tapasztal. Ezt azonban mindenki csak maga tudja kivívni egy kutya szemében, senki más. Ha az édesanyja nem akarja a kutyát, akkor el kell gondolkozni azon, hogy magához veszi és sétáltatja. A kicsi lakás nem gond, ha eleget sétál egy kutya. Gondolom inkább az a baj, hogy sokat van távol otthonról. Ha eddig nem keltette fel a kutya éjszaka, akkor valószínűleg ez azért van, mert örül , hogy együtt lehet a gazdájával. Ne feledje, amikor kutyát vitt haza és a gazdájává vált, akkor 10-15 évre vállalt felelősséget, nem csak 4-re. Most a kutyának nehéz, mert elköltözött a gazdája, és úgy látszik még nem lépett a helyébe más…Éjszaka határozottan tiltsa a viselkedést, majd ne vegyen tudomást az állatról. Ha tovább piszkálja önt, akkor határozottan tegye ki a szobából. A kutya hamar megtanulja majd, hogy ha a gazdival akar aludni, akkor békén kell hagyni őt. Lefekvések előtt mindig fárassza ki a kutyát egy kiadós sétával vagy játékkal.

Vissza a kérdésekhez