Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy palotapincsi kiskutyám, aki 7 éves és kisfiú, újabban rászokott arra, hogy lakáson belül mindent jelölget. Sajnos korábban is volt rá alkalom, hogy néha-néha előfordult, de most valami borzasztó, mindent amit ér… Nem tudom, hogy ennek mi lehet vajon az oka, és lehet-e esetleg valamit tenni ellene? Olvastam, hogy esetleg az ivartalanítás segítene, de máshol meg azt olvastam, hogy az ennyi idős korban már nem “hatásos”, mert ilyenkor már egy rögzült megszokássá válik a fiú kutyusoknál a jelölgetés. Valamint ami még elijesztett, hogy azt is olvastam minél idősebb a kutyus, annál kockázatosabb. Amit még tudni kell róla, hogy epilepsziás, március óta van kezelve gyógyszerrel. Bár nem hiszem, hogy ezzel függhet össze, mert ez az össze-vissza jelölgetés “csak” pár hónapja kezdődött nála.
Előre is nagyon szépen köszönöm, ha válaszával segítene megtalálni a probléma lehetséges okát, esetleg megoldását.

Köszönettel: S. Zsanett

2015.11.01

Állatorvos

Ez egy elég komplex kérdés. A lakásban való jelölgetés sok esetben dominancia probléma. Általában olyan kanok engedik ezt meg maguknak, amelyek falkavezérnek érzik magukat. Alaposan ki kellene vizsgálni a kutyát, mielőtt a problémát viselkedési eredetűnek minősítenénk. Az ismeretlen oktanú epilepszia az esetek többségében 1-3 éves korban kezdődik. Az ismeretlen oktan azt jelenti, hogy a háttérben nem találunk egyéb betegséget, “csak” egy átmeneti, bizonyos agyterületre kiterjedő funkciózavart. Görcsrohamokat számos dolog kiválthat. Idősebb kutyáknál felmerülhet sajnos, hogy a görcsök hátterében egyéb betegség húzódik (pl.: agydaganat), ilyen esetben a kutya nem is reagál túl jól a kezelésre. Az ismeretlen oktanú epilepsziában szenvedő állatok viselkedését is komolyan befolyásolják a görcsrohamok, ami kihat a látszólag tünetmentes időszakokra is. Ha pedig agydaganat, vagy más agyi történés van a háttérben, az szintén kihat a viselkedésre (pl.: bizonyos értelmi funkciók csökkenése stb.), ami a kutyák esetében sokkal nehezebben megfogható, mivel a magasabb agyi funkcióikról kevesebb információnk van amiatt, hogy nem beszélnek, ezért az első apróbb jelek rejtve maradhatnak. Meg kellene vizsgálni a heréket (nincsen-e hormontermelő daganat) és a prosztatát is. Sajnos tudom, hogy ezek a vizsgálatok költségesek, de csak így kaphatnánk teljes képet. Természetesen minden vizsgálat szükségességét csak az az állatorvos tudja megerősíteni, aki az állatot kezeli. Azt javaslom, hogy vigye el a kutyát egy neurológiai szakrendelésre (pl.: Dr. Csébi Péter).

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem