EZ LESZ A KEDVENC APP-OD!

Töltsd le a FRESSNAPF
INGYENES alkalmazását!

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő! Van egy kb. 6-7 éves nőstény cicám. Amikor hozzánk került, már nagyon rosszak voltak a fogai. Idén tavasszal volt ultrahangos fogfehérítésen, mivel nagyon sárgák voltak a fogai, illetve büdös volt a szája. Arra már nem emlékszem, hogy ez előtt, vagy ez után, de idén tavasszal egyik nap észrevettük hogy arcának egyik fele feldagadt. Elvittük állatorvoshoz, aki a pofiját megnyomta, és véres, gennyes váladék jött ki belőle. Azt mondta, hogy biztos megszúrta valami, vagy megsértette az arcát. Kitisztította a sebet, és hazajöttünk. Az előzményeket azért írom le, hogy lássa, idén tavasszal két alkalommal is látta orvos. Eltelt pár hónap és kb. augusztus közepén (az előzmények után kb. 3-4 hónappal), szintén feldagadt az arca. Elvittük szintén állatorvoshoz, aki szerint be van gyulladva a mandulája. Kapott gyógyszert de csak nem múlt el. Nincs fertőző betegsége (macskaleukózis stb.), mivel ekkor a vérvizsgálat is megtörtént. Mivel továbbra sem múlt el a szájában lévő duzzanat, vettek belőle mintát és elküldték elemzésre. Azt a válasz jött, hogy nem daganat, hanem – ha jól írom – idűlt mandulagyulladás. Megnyugodtunk, de továbbra sem múlik el a duzzanat az arcában. Az első mintavételt követően 3 héttel újabb mintavétel, itt már azt az eredményt kaptuk, hogy nem zárhat ki a daganat. Most ott tartunk, hogy egy 4 hónappal ezelőtt egészséges cicám, fél szája belül fel van dagadva, és hogy daganatos beteg. A véleményére lennék kíváncsi, hogy előfordulhat-e az, hogy tavasszal kétszer is látták a pofiját belül, semmi jele nem volt daganatnak, és 4 hónap alatt lehetséges-e, hogy az arcában kb. 1,5 diónyi méretű daganat fejlődjön ki, illetve láthatóan napról-napra növekszik? Valamint mivel a fogai “alatt” látszik a daganat, a foga is elkezdett mozogni. Nekem hihetetlen, hogy egy daganat naponta nőjjön. Szerencsére enni eszik, futkározik. De a gyógyszerek ellenére (+ vetri dmg-t kap) nincs semmi javulás, vagy legalább stagnálás. Már vérzett a szája belül, valamint sokat nyáladzik, és a nyála eléggé sárgás színű (mintha gennyes lenne), illetve amelyik felén van ez a daganat, sokat könnyezik a szeme Van-e esetleg erről véleménye, illetve javaslata, hogy mit tudok még tenni érte. Köszönöm.

2015.11.25

Állatorvos

Vizsgálat nélkül, így, hogy orvosok látják az állatot, nehéz helyzetben vagyok. Nekem az első ötletem az egy foggyökértályog lett volna, amit a fog kihúzásával(ha kilazult), antibiotikummal és fájdalomcsillapító-gyulladáscsökkentő gyógyszerrel kell kezelni. Vannak ugyanakkor gyors növekedésű daganatok is, de erre tényleg csak szövettan adhat választ. Szerintem mindenképpen meg kellene vizsgálni fogászati szempontból az állatot, esetleg röntgent lehetne készíteni. Mindenképpen érdemes tovább vizsgálni a cicát, esetleg egy fogászati szakrendelésen. Ha pedig kiderül, hogy a probléma daganatos eredetű, akkor azt ajánlom, hogy keresse fel Dr. Vajdovich Pétert, neki  nagy tapasztalata van onkológiai betegek ellátásában.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem