Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!

A cicám kb. 11 hónapos (mentett, menhelyi, így a korát csak tippelni tudta az orvos). 7 hónapos korában a menhely ivartalaníttatta, én utána fogadtam örökbe. Négy hónapja van nálam, és erősen hízásnak indult. Kizárólag jó minőségű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, benti macskáknak való tápot vagy ivartalanított macskáknak való tápot kap. Már csökkentettem is a mennyiséget. A cica most 4,3 kiló. A hasa nő nagyon, az alhasa lóg is. Máshol nem tűnik kövérnek. Ha ennél kevesebbet adok neki enni, már éhen fog halni. Folyton éhes.

Két kérdésem van:

1. Olvastam, hogy az ivartalanított cicáknál gyakori, hogy lóg a hasuk. Ez okozhat valami egészségügyi problémát nála? Az alhasa puha, tapintásra nem érzékeny, kicsit olyan, mintha mirigyes lenne (folyton a daganattól félek).

2. Ön szerint grammra mennyi a szükséges táp? Jelenleg napi egy tasakost kap és 50 gramm szárazat.

Plusz kérdés: Mit tegyek, hogy ne hízzon el? Elég inaktív, “bokorlakó” cica, nem ugrál, és keveset szaladgál.

Köszönöm,
Nutella

2015.12.11

Állatorvos

Az ivartalanított állatoknál valóban gyakori az elhízás. Amit a hasalján tapint (lógó rész), az szinte biztos, hogy zsírszövet, de biztosat természetesen csak vizsgálattal lehetne mondani. A lógó has önmagában nem okoz egészségügyi problémát, de az elhízás, amelynek következtében ez kialakult ártalmas az egészségre, ezért mindenképpen érdemes diétára fogni a cicát. Első lépésként ha nagyon alaposak vagyunk, akkor érdemes egy vérlabort csináltatni, hogy tájékozódjunk a cica általános állapotáról és kizárjuk azokat a betegségeket, amelyek az elhízás hátterében állhatnak (kicsi a valószínűsége, hogy van ilyen). Ezután érdemes a cicát light táppal etetni (alutasakosat ne kapjon). Minden héten mérje a cicát. Először tartsa be a light táp adagolási útmutatóját. Ha nincs fogyás, akkor csökkentse az adagot 1/4 résszel. Ha nem eredményes a fogyókúra, akkor próbálkozhat gyógytápokkal is, ilyenek például a Royal Canin Obesity Management  és Satiety Weight Management. A diétával párhuzamosan érdemes játékkal aktivitásra bírni az állatot.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem