Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!

7,5 hónapos labrador kutyusom van. Az ivartalanítás menetéről és szükségességérőlk szeretném kikérni véleményét! Mikor lenne esedékes a műtét? Ha nem ivartalanítjuk, törvényszerű, hogy próbál elszökni, agresszívabb lesz, ha tüzelő szukát érez? Vagy odafigyeléssel, sok mozgással, neveléssel ez megelőzhető? Egészségileg ártunk azzal, ha nem ivartalaníttatjuk (nincs tenyésztési szándékunk)?

Másik kérdésem a fogainak tisztításával kapcsolatos… kimérhető fogtisztító rudakat szoktunk neki vásárolni (ehhez hasonlót: http://www.fressnapf.hu/multifit_mint_dentalcare_sticks_xl_fogtisztito_rudak/), néha pedig ilyet: http://www.fressnapf.hu/multifit-kimerheto-jutalomfalat-felnott-kutyaknak-ragcsa-extra/. Esetleg az első linken található termék megfelelőbb lenne, hiosz kifejezetten fogápolási termékként van megnevezve?
Érdeklődnék, hogy ez(ek) megfelelően védi-e fogait, vagy valamilyen más terméket is javasolna, esetleg házi praktikát? A fogmosás valószínűleg nem menne, lévén,hogy nagy testű és aktív kutyus 🙂

Nagyon köszönöm válaszát! Szép napot! Rita

2015.12.13

Állatorvos

Nem törvényszerű, hogy egy nem ivartalanított kan szökős és agresszív, különböző temperamentumú kutyák léteznek. Az ivartalanított kanok általánosságban nyugodtabbak, más kanokkal szemben kevésbé agresszívak, konfliktusmentesebbek. Egy kan kutya ha tüzelő szukát érez, mindent megtesz azért, hogy megtalálja, ez az ivartalanított állatoknál nincsen így. A kan kutyák ivartalanítására nincsenek olyan szabályok, mint a szukáknál, de ha idősebb korban történik meg a műtét, akkor egyes szokások már nem változnak meg (pl.: csavargás). Ha a műtét mellett döntenek, akkor azt érdemes fiatal korban elvégezni, akár már mostanában, az ivarérettség elérésének tájékán. Kan kutyáknál a műtéthez nem kell megnyitni a hasüreget, mint a szukáknál, ezért kevésbé viseli meg őket a beavatkozás. A műtétet  altatásban végzik, teljes narkózisban, vagy úgy, hogy a herezacskókat is eltávolítják, vagy  azok meghagyásával. A műtét után a sebvédelem a legfontosabb, ezért varratszedésig gallér viselete feltétlenül ajánlott. Az ivartalanított kan kutyáknál az időskori prosztatamegnagyobbodás elkerülhető és értelemszerűen a heredaganatok kialakulása is elkerülhető.

A fogak tisztításának a legjobb módja, ha állatfogkrémet vásárol és a hozzá kapható fogkefével alaposan megmossa a kutya fogát akár naponta, de legalább hetente 2-3 alkalommal. A fogmosáshoz fokozatosan szoktassa hozzá az állatot, ha kellően határozott, akkor menni fog a dolog. A fogmosás sikeressége nem a kutya méretének függvénye, hanem attól függ, hogy a gazda mennyire képes kézben tartani a kutyáját és fontos dolgokban véghezvinni az akaratát. Ha egy kutya szemében a gazda falkavezér, akkor ez nem jelenthet problémát. A kutya későbbi élete során nagyon fontos, hogy a gazdának mindent engedjen, hiszen betegségek, sebkezelések, fültisztítások esetén erre nagy szükség van. Legyen határozott, de ne erőszakos, éreztesse az állattal, hogy Ön irányít és ez ő érezni fogja.

Vissza a kérdésekhez