Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Van egy 5 és fél éves, ivartalanított, lakásban tartott kandúr cicám, aki pár hete a lakás különböző pontjaira pisil. Korábban nem voltak ilyen problémáink, párszor előfordult ugyan, de akkor mindig tudtam az okát (általában nem fért hozzá az alomhoz vagy új helyen elfelejtettem megmutatni neki hol van az alomtálca és később ezekre a helyekre újra pisilt, ha a szagokat nem sikerült teljesen eltüntetnem) Most viszont fogalmam sincs, hogy mi lehet a baja, nem történt a környezetében semmi változás, már eltelt fél év azóta, hogy erre a helyre beköltöztünk. Jelenleg újítjuk a lakást, sokszor vannak nálunk idegenek, de ahhoz képest, hogy mennyire nem szereti az embereket, összehaverkodott a kőművesekkel, festőkkel stb. Lehet esetleg ettől függetlenül a sok új arc a probléma? A bepisilésen felül is furcsán viselkedik már egy ideje (ez már a felújítás előtt kezdődött) régebben bármilyen ételt elől lehetett hagyni akár órákra is, hozzá sem nyúlt, most meg képes ebéd közben belemászni bármibe, amit eszünk. Folyamatosan fenn mászkál a konyhapulton, asztalokon, már akkor is, ha látom, hogy mit csinál, régebben legalább csak a cicatappancs nyomok tanúskodtak arról, hogy mit rosszalkodik, ha nem vagyunk otthon. A kaparófáit egyáltalán nem hajlandó használni, csak a bútorokat, szőnyegeket nyúzza. Ez a sok furcsaság együtt gondolom azt jelenti, hogy valami zavarja, de nem tudom mi. Van ötlete esetleg, hogy mit tehetnénk, hogy ne csinálja ezeket?

2014.05.29

Állatorvos

Sajnos egy érzékeny cicát nagyon megzavarhat egy lakásfelújítás. A stresszes macska sok esetben jelölgetni kezd. Nem csak a vizeletével jelöl egy macska, hanem a kaparászás során is szagnyomokat hagy (ez magyarázhatja a kaparászási szokások megváltozását). Érdemes kipróbálni a Feliway sprayt és párologtatót, ezek a készítmények nyugtató hatású feromonokat tartalmaznak. Ezekről a termékekről részletesen olvashat az interneten. A problémák hátterében állhatnak szervi okok is. Vizeletürítési szokások megváltozásával járhatnak például húgyúti megbetegedések és a vesebetegség is. Megnövekedett étvágyat okozhatnak hormonális problémák is. Ha a cica sokat is iszik és sokat pisil, akkor feltétlenül vigyék orvoshoz. Én úgy gondolom, hogy egy vizeletvizsgálatot mindenképpen hasznos lenne már most elvégezni. Ha a problémák a felújítás után is megmaradnak, akkor egy vérlabor is indokolttá válik. Alapszabály, hogy mielőtt egy problémára kimondjuk, hogy viselkedési eredetű, először mindig kizárjuk a lehetséges betegségeket.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem