Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő! A probléma, amellyel önhöz fordulok elsőre vicces volt számunkra is, de sajnos elég komoly. Idős nagyapám szomszédja elhunyt és a papám magához vette az 1-2 éves, ivartalanított nőstény cicáját, akit a ‘kedves’ rokonok szimplán hátrahagytak a temetés után. A cica a házban és az udvarban élt, a nagypapámnál is hasonlóan telnek a napjai. Nem tesz nagy sétákat, nagyon emberszerető cica, a kertben nézelődik, de akkor is fél szemmel követi a papát, ha ő bemegy a házba, a cica egyből vele tart. Oltásokat kapott, 3 havonta féregtelenítjük. Mint az embereknél, úgy a cicák között is rengeteg ‘testalkat’ létezik, ez a cica felnőtt létére kisebb, nyúlánkabb alkatú. Agrármérnök nagypapám jó akaratból eredően, de bebeszélte magának, hogy a cica túl sovány és így elkezdte egy átlagos, boltban kapható minőségű, sajnos prémiumnak nem mondható kutya száraztáppal etetni, mondván az jóval magasabb szénhidráttartalmú, mint a macskaeledelek. Tekintve a cica lassú, ház körüli életmódját, a hízókúrának hamar meg is lett az eredmény. Sajnos iszonyatos túlsúlyra tett szert, hetente látom és folyamatosan csak hízik. Nem tudom máshogy leírni, az arca kikerekedett, a teste szinte ‘szétfolyik’, szuszog és láthatóan csak akkor mozdul meg, ha jól átgondolta a manővert, oldalfekvésben a hasa előbb ér le, mint a hátsó lába, 9 kg, annak ellenére, hogy kistermetű. Nagyon nehéz volt a papával megértetnem a problémát, hogy tényleg el tudja kezdeni a cica a fogyókúrát egy időre magunkhoz vettem, hogy olyan eledelhez szoktassam, ami nem öli meg hosszútávon és majd később gondoskodni fogok arról is, hogy a nagyapámnál is csak ilyen legyen otthon. Hiba ott esett a számításba, hogy a cica itt van nálunk és 4 napja semmit (!!) nem eszik, csak panaszkodik. Tisztában vagyok vele, hogy a környezetváltozással sem tettem neki jót, de igyekeztem két rossz közül a legjobbat választani. A papám megsajnálná egy nap után és kutyatáppal etetné újból. Mindent próbáltunk neki adni, többféle alutasakos cicaeledelt, prémium száraztápot csak hallal, átlagos macska száraztápot (még a gyártója is ugyanaz, mint a kutyatápnak, amit szeret), konzerv tonhalat, még laktózmentes tejet is. Utolsó elkeseredésemben hoztam egy nem fogyókúrás, de állatgyógyszertárban étvágytalanságra ajánlott Hill’s tápot is, az eladó hölgy szerint beteg cicák kedvét is meghozza az étkezéshez. A cica beleszagol, odébb megy és sír. Kint hagytam neki az összes próbált ételt, hátha éjjel mégis ráfanyalodik, de kitartóan sztrájkol. Meddig lehet ezzel próbálkozni, hogy ne veszélyeztessem az egészségét? Van esetleg valamilyen gyógyszeres lehetőség ilyen esetben? Köszönöm!

2016.08.18

Állatorvos

Kedves Gazdi!

Tényleg nagyon összetett a probléma!

Egyrészről a kutyatáp tényleg nagyon rossz a cicának,mert nem tartalmazza azokat a macska számára nélkülözhetetlen esszenciális aminósavakat, amiket egy macskatápba beépítenek. Ez komoly hiánybetegséghez vezethet.A másik nagy probléma, amit nagyon jól érzékelt az elhízás. Macskáknál különösen veszélyes, mert a májuk nagyon érzékeny az elzsírosodásra, ezért ha sokáig éheznek abból is komoly gond lehet, 4 nap az már nagyon határ. Ha az új környezetben nem hajlandó enni, próbáljon a megszokott kutyatápból adni neki csak feleannyit. De valami kerüljön a gyomrába. Ha megszokja a környezetet, akkor szép fokozatosan állítsák át macska fogyókúrás tápra.

Sok sikert!

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem