Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő/úr!
Van egy 8 hónapos Bichon Bolognese szuka kutyusom. Az lenne a panasz, hogy a kutyának sűrűn vannak ún. fulladásos rohamai. Olyankor áll egyhelyben és az egész teste zihál és mintha fulladozna vagy nemkapna levegőt ráadásul ilyen hörgő hangot ad ki. Voltunk állatorvosnál elvégeztük neki a vérvételt és az ALT /GPT/ szintje elég magas (referencia 10-60 neki meg 112) az ALKP szintje is magas (20-300 – 306) a CK is nagyon magas (ref. 30-374 neki 609) meg a LDH is magas 20-280 – neki804)
Az orvos szerint pajzsmirigy és mellékvese kéregállományával lehetnek gondok ezért kapott tablettát pajzsmirigyre. Beszedtük de semmi változás ugyan úgy hörög továbbra is.
A rendelőben 2 állatorvos rendel. Aztmondta az idősebb doktorúr hogy ha elfogy a tabletta menjünk vissza másikért. Vissza is mentünk és a fiatalabb orvos volt aki megnézte a vérvételi lapot és azt mondta nem látja indokoltnak a tabletta szedését. Azóta még nemmentünk vissza vizsgálatra.
A kutya mellesleg rendesen eszik, inni iszik bőven (még néha sokat is). Éjszaka a házban van nappal kint az udvaron.

Másik kérdés, hogy a kutya 8 hónapos de nem volt még meg az első vérzése.

2014.06.21

Állatorvos

A vérvételi eredmény alapján én sem látom indokoltnak azt, hogy a kutya hormonpótlást kapjon. Ez a vérvétel semmi információt nem tartalmaz a pajzsmirigy állapotáról. A pajzsmirigyet lehet specifikusan vizsgálni, de a leírt tünetek alapján én nem hormonális problémára gondolnék. A vérvételt szerintem meg kellene ismételni, mert az eredmények nem állnak összhangban a kutya állapotával. Ilyesmi előfordulhat olyankor is, ha a vérminta szállítás során esetleg sérül (hemolizál- szétesnek a vörösvértestek), így a mérések során nem a valós eredményeket kapjuk. A leírása alapján én inkább légzőszervi problémára gyanakodnék. Kistestű kutyáknál gyakran előfordulnak a légcső veleszületett anatómiai deformitásai, ami miatt szűkebb az ürege, így a kutya a légcsövet ért minimális nyomás vagy akár izgalom miatt is köhög (tracheacollapsus). Ezt az elváltozást röntgennel lehet igazolni. Az is lehet, hogy a garattájék izgalma (pl.:gyulladás) miatt alakulnak ki ezek a fulladásra emlékeztető rohamok. Ennek a jelenségnek a neve “reverse sneezing”. Ha megnézi a YouTube-on az erről a jelenségről készített videókat, az támpontot adhat.  Hasznos, ha akár egy telefonnal videót készít a rohamról és azzal együtt megy az orvoshoz. Így a távolból én csak találgatni tudok. A tüzelés miatt egyelőre ne aggódjon, valószínűleg rövidesen be fog következni. Ha egy éves kora után sem tüzel, akkor érdemes megvizsgálni ebből a szempontból az állatot. Az első tüzelés sok esetben nem olyan látványos, mint a későbbiek. Lehet, hogy csak péraduzzanat kíséri és minimális váladékozás, amit ha a kutya rendszeresen lenyalogat, akkor a gazda lehet, hogy észre se veszi.

Vissza a kérdésekhez