Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő! Ezen a héten hétfőn elhoztunk egy kb. 2 hónapos szuka kiskutyát egy menhelyről. Ott szóban mondták, hogy be van oltva és kapott féregtelenítőt, kiskönyvet nem adtak, mondván éppen nincs kiskönyvük (az egyik alkalmazott beleszólt, hogy van kiskönyv, ászóltak, hogy nincs!). Azt ígérték kipostázzák. Egyébként 5000 Ft.-ot kértek a kutyáért, mondván, hogy drága az oltás.
Kedden még nagyon vidám volt a kiskutya, de étvágya már kevésbé volt jó, mint hétfőn. Kedden éjjel hányt, találtam a hányásban egy férget. Reggel beadtunk neki fél szem Aniprantelt, ezután levert lett, hányt és hasmenése is volt, a székletben láttam férgeket is. Kihívtam az állatorvost, aki injekciókat adott neki, ez két másnap is megismétlődött, közben a kiskutya széklete véres lett. Enni nem evett, itattam fecskendőből vízzel, így csak nyákos folyadék ürült belőle. Tegnap elvittem orvoshoz, kapott infúziót, az orvos megállapította, hogy parvos. Éjszaka kínok között meghalt szegény kiskutyám.
Az állatorvosom szerint szinte biztos, hogy semmilyen oltást nem kapott szegénykém.
A szomorúságon túl nagyon dúl bennem a harag, valamit tenni akarok ez ügyben, nem tudom ezt lenyelni és nem is akarom, hisz a kezeim közt halt meg kínlódva, szenvedve és pár nap alatt annyira megszerettem, hogy nagyon nehéz ezt elviselni. Nem ezt érdemelte.
Ön szerint milyen lépéseket tehetnék, ha állást tud foglalni ez ügyben, kérem segítsen !
Másik kérdésem az lenne, hogy a parvo vírus életben marad-e külső környezetben, hozhatok-e ide még kiskutyát ? Állatorvosom szerint nem marad életben, megbízom az ő véleményében, csak az interneten azt olvastam, hogy 1,5 – 5 évig is életben marad.
Előre is köszönöm válaszát és elnézést a hosszú levélért.

2017.07.10

Állatorvos

Az első kérdés, hogy ki adta be az oltást. Erre csak állatorvos jogosult. Ha állatorvos ad oltást, akkor könyvet is ad. Ha kapott oltást, kérdés, hogy mikor és hányat. Lehet, hogy már fertőzött volt a kutya, amikor oltották. Lehet, hogy még nem alakult ki a védettség, amikor megfertőződött. Mindenképpen hívja fel a menhelyet és jelezze, hogy mi történt a többi kutya érdekében is. Kérdezzen rá, hogy ki oltotta a kölyköket, ha valami miatt az orvosnál mégsem volt könyv, akkor is tudni fogja, hogy mikor és mivel oltott, bár ez szegény kiskutyán már nem segít. A menhelyeknek szűkösek az anyagi lehetőségei, sok esetben nem kapnak oltást a kölykök, sajnos az ilyen helyről származó kölykökben nagyobb valószínűséggel lappang komoly betegség. Ez nem a menhelyek hibája, ők erőn felül is megtesznek mindent a felelőtlen emberek miatt utcára kerülő állatokért. A menhelyek általában kérnek pénzt az örökbefogadótól, hiszen a kutya tartása, etetése, oltása valóban pénzbe kerül és az összeg a menhelyek fennmaradásához kell.

A parvovírus a környezetben nagyon ellenálló. Ne vigyen haza most rögtön oltatlan kölyköt. A nátrium hipoklorit nagyon jó fertőtlenítőszer, hatékonyan elpusztítja a vírust. Alaposan fertőtlenítse a környezetet és lehetőleg olyan kutyát vigyen haza, amelyik bizonyítottan kapott legalább  2 parvo oltást és az utolsó oltás után is eltelt 10 nap-2 hét (vagyis az oltás már védelmet nyújt).

Vissza a kérdésekhez