Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő /Úr!

Van egy 4 hónapos kisfiú cicánk, akit az utcán találtam, (akkor kb. 6-8 hetes volt). Giardia fertőzéssel került hozzánk, kezdettől fogva hasmenése volt. A gairdiából másfél hónap alatt, többszöri gyógyszeres kezeléssel sikerült kigyógyítani, mire a székletvizsgálati teszt eredménye negatív lett. A gyógyszer mellett probiotikumot kapott (először port, majd később pasztát) utóbbit még most is adjuk neki. Diétás eleséggel (főtt fusi+főtt répa) és diétás táppal etettük. A széklete rendeződni látszott, bár még nem volt tökéletes, az eleje normális állagú, de a vége még mindig sokkal hígabb. Úgy olvastam, hogy ez vékonybél betegségre utalhat. Igaz ez?

Múlt hónapban egy pici gyulladás keletkezett a bőrén a fülénél. Az állatorvos szerint egy kezdődő allergia, amit a bűzmirigyben pangó váladék okoz. Ekkor a bűzmirigyét kinyomta, és gyulladáscsökkentőt kapott. Egy héten belül el is múlt a bőrtünet.

A problémánk most az, hogy a széklet állaga a probiotikum folyamatos adása mellett sem rendeződik, sokszor most is elég lágy, időnként bűzös, hasmenéses. Elképzelhető, hogy mégsem múlt el teljesen a giardia fertőzés, vagy valami más betegség állhat a háttérben? Milyen vizsgálatot javasol?

Általában főtt csirkemellet, pulykacombot, darált sertéshúst, vagy sült halfilét szoktam neki adni, kevés főtt répával keverve, hogy változatos legyen. Illetve a natúr joghurtot, azt szereti. Próbálom kivédeni, de ennek ellenére az utóbbi időben többször előfordult, hogy belekóstol a felnőtt cicának kitett alutasakos eleségbe, és a tápba. Sajnos azóta nem igazán akarja elfogadni a diétás ételt, a főtt husit. Ezért az alutasakosból szoktam hozzá keverni a főtt husihoz, így megeszi azt. Ezt jól teszem? Vagy amíg hasmenése van, egyáltalán nem lenne szabad neki alutasakost ennie? Ön milyen étrendet javasol neki? Illetve hogyan deríthetnénk ki, hogy mi a lágy székletének az oka?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Anita
ficzere.anitaeva@gmail.com

2018.02.04

Állatorvos

Első lépésként szerintem diétára lenne szükség. Az alutaskos eledeltől viszonylag sok macskának hasmenése van, ezért azt el kellene hagyni. Adjon a cicának minőségi kölyök konzervet (pl.: Select Gold, Hill’s, Real Natue, Premiere, Royal Canin). Válasszon ki ezek közül egyet, lehetőleg olyat, ami nem tartalmaz olyan összetevőket, amit korábban fogyasztott. Most pár hétig csak azt a tápot kapja, probiotikumot és vizet. Meg lehetne próbálni a BiogenicPet Digestion pasztát is, de mindenképpen egyeztessen a kezelő állatorvossal, hiszen ő ismeri a cicát, én csak a véleményemet írhatom le, ami egyáltalán nem helyettesíti az állatorvosi vizsgálatot. Természetesen ha a hasmenés súlyosbodik, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni és meggondolandó az ismételt bélsárvizsgálat. Sajnos Giardia esetén viszonylag gyakori az újrafertőződés.

Vissza a kérdésekhez