Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!
Van egy 2 éves ivartalanított lány cicánk. 3 hete arra lettünk figyelmesek, hogy az alapból örökmozgó kiscicánk, elfekszik. Megmértük a lázát, 40°C-t mértünk. Később kullancsot találtunk a nyakába, amit sikerült egyben eltávolítanunk. Másnap már nem volt lázas, és nem is feküdt el. Alapvetően benti cica, de 1-2 órára mindig kiengedjük az udvarra. Több mint egy hete csütörtökön azonban megint elfeküdt, egésznap nem kelt fel, nem is evett. Ismét megmértük a lázát, 41°C volt neki. Adtunk neki lázcsillapítót, ami 1,5°-al vitte le a lázát. Másnap azonnal elvittük állatorvoshoz. Mivel megint visszaszökött a láza ismételten kapott lázcsillapítót. Haza vittük, pár óra múlva megmértük a cica hőmérsékletét, ami akkora már csupán 35,5°C volt. Szombaton szintén elvittük orvoshoz, akkor másik orvos rendelt, aki arra a diagnózisra jutott, hogy a cica súlyosan vérszegény, és májproblémája is van. Kapott infúziót, vitaminokat. Mivel vasárnap nincs rendelés, ezért kaptunk gyógyszert, amit vasárnap meg is kapott. A kapott pasztát, nagyon nehezen adtuk neki, inni már nem is ivott egyáltalán. Hétfőn visszavittük ahoz az orvoshoz aki először is vizsgálta. Vettek vért, amiben kiderült, hogy nagyon kevés a vörösvértestek száma. Lázas már nem volt, de semmihez nem volt ereje a cicának. Másik cicánktól kapott vért, amitől lassan jobban is lett. Mindennap vittük infúzióra, de már magától evett és ivott rendesen, a színe is visszajött. Csütörtökön voltunk az utolsó infúzión és vizsgálaton, ahol már aktív volt a cica. Úgy tűnt, hogy rendbe jött, eszik, iszik rendesen. Rendszeresen pisilt, kakilt. Ma azonban arra lettünk figyelmesek, hogy véres a vizelete. A betegsége alatt elbújva, az íróasztal és a fal között feküdt a földön egésznap, ha tettünk be plédet, vagy kispárnát, hogy arra feküdjön, azonnal kijött és befeküdt az ágy alá a parkettára. Lehetséges, hogy felfázott? Vagy a korábbi panaszokhoz köthető a dolog? Nem nagyon derült ki, hogy végülis mi (volt) a baja a cicának. Esetleg találkozott már hasonló kórképpel? Természetesen holnap visszavisszük az orvoshoz. Válaszát előre is Köszönöm!
Tisztelettel : Sári Enikő

2018.05.13

Állatorvos

Szerintem mindenképpen szükség lenne egy vizelet vizsgálatra és egy hasi ultrahangra. Ezek eredményei alapján lehetne továbbmenni. Ki kellene deríteni, hogy mi van a vérszegénység hátterében (folyamatos vérveszteség, esetleg vírusfertőzés).

Vissza a kérdésekhez