Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

10 napja befogadtunk egy kb fél éves, utcáról behozott németjuhász (keverék) kiskutyát. Veszettség elleni oltást egy hete kapott. Ellenben egy-két dolgot észre vettünk. Az állat különösen nyugtalan időnként, a szétrágott műanyag dolgok egy részét megeszi (távozik a székletével), többször kiásta magát a kerítés alatt (szólításra visszajött), 3 nap után már rettenetesen védte a területét, szinte már túl agresszív, azokkal az emberekkel is akikkel mi jóban vagyunk és be szeretnénk engedni az udvarra. Normális ez a viselkedés? A kérdésem még az lenne, hogy mi, környezetében élő emberek veszettség szempontjából veszélyeztetettek vagyunk e? (ugye a kutya nyálával kontaktusba tudunk kerülni, egy hét alatt gondolom az oltás még nem nyújt teljes védelmet) Tudja e a fertőzött állat tovább adni a betegséget úgy, hogy a nagyon jellegzetes klinikai tünetek még nem fejlődtek ki? Két hét megfigyelés után megnyugodhatunk e, vagy az oltás el tudja nyújtani ezt a folyamatot? Mit javasol?

Előre is köszönöm a válaszát!

2015.09.23

Állatorvos

A veszettség lappangási időben is fertőz. Ha ilyen irányú aggodalma van, akkor keresse fel állatorvosát és vizsgáltassa meg az állatot. Veszettségre gyanús állatot nem szabad beoltani, sem pedig olyat, amelyiknek az előélete ismeretlen és embert mart. Az ilyen állatokat két hétig megfigyelés alatt kell tartani. Mindezekkel együtt én nem gondolom, hogy a kutya veszett lenne, de ez tényleg olyan horderejű kérdés, amire interneten keresztül, vizsgálatok nélkül nem adhatok felelősségteljes választ. Etikátlan és veszélyes is lenne ilyet tennem. A kutyák, ha már kicsit otthon érzik magukat, akkor azzal egy időben a területvédő viselkedésük is felerősödik, amit nyilván kordában kell tartani. A gazda jelenlétében nem a kutya feladat, hogy rendelkezzen arról, hogy ki jön be és ki nem. Ilyenkor egy gazdáját tisztelő kutya háttérbe húzódik, hiszen a falkavezér jelen van, az ő feladata a falka védelme. A kutya valószínűleg egy sok feladatot (szellemi és fizikai) igénylő, magas aktivitású állat. Ha tisztázódik az egészségügyi kérdés, akkor szerintem nagyon jó megoldás lenne egy kutyaiskola, ami segítene az energiák megfelelő mederbe terelésében és a családon belüli hierarchia kialakulásában.

Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem