Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Doktornő!

Előző levelemre hivatkozva:
2013-07-11
Tisztelt Doktornő! A 8 éves tacskóm már pár éve allergiás ilyenkor a nyári időszakban. Állandóan vakarózik. Mostanában heti 1x szoktam neki adni desloratadin hatóanyagú antihisztamint, és ugyanúgy heti 1x A-vitamin tablettát( 50 000 NE) . Kérdésem az lenne, hogy van-e emberi gyógyászatban használt olyan antihisztamin tabletta ami a kutyáknak jobban hat. Az A-vitamin tablettát a bőrének és a szőrére szoktam adni neki, mert a folytonos vakarózás miatt néha hullik. Előre is köszönöm válaszát, és további tanácsait.
Leveléből nem derül ki, hogy ezt a kezelést állatorvos állította-e be az állat vizsgálata után. Kutyáknál az antihisztaminok nem túl hatékonyak, kb.20-30%-os viszketéscsillapítást eredményeznek. Legtöbb kutyánál az Atarax (hidroxizin) válik be, amit viszketés esetén akár naponta 3x is lehet alkalmazni. Az antihisztaminok sajnos sok kutyánál hatástalanok, de álmosítanak…Ha az allergia szezonális, akkor ha a várható szezon előtt 1-2 hónappal elkezdjük adagolni az antihisztaminokat, akkor jelentősen lehet csökkenteni a klinikai tüneteket. Érdemes lenne allergiatesztet készíteni. Szezonális allergia esetén a teszt készítésének optimális időpontja a szezon vége (szeptember-október eleje). Jobb lenne, ha nem A-vitamin tablettát adna a kutyának, hanem állatoknak gyártott összetett készítményt (Dermanorm, Dermoscent spot on, Viacutan, Grizzly lazacolaj). Hasznosak a kifejezetten allergiás állatok számára gyártott samponok is pl.:Allermyl. Ha nagyon súlyosak a tünetek, akkor ámenetileg szteroid gyulladáscsökkentőre is szükség lehet. Azt javaslom, hogy beszélje meg a lehetőségeket állatorvosával.

Én belgyógyász vagyok. Az állatgyógyászatban annyira nem ismerem ki magam, a tudás hiányában. Én elsősorban a humán gyógyászat alapjait vettem figyelembe. Ezért is volt kérdésem, hogy milyen antihisztamin, vagy vitamin segíthet. Ha bármilyen humán gyógyászatban használt, de vényköteles gyógyszerről van szó nem baj, mert megtudom vásárolni. Ezért lenne a kérdésem megint, hogy mit javasolna. Voltam a kutyával állatorvosnál, de nem nagyon volt kézséges. Nem ő állította be az előző adagolást sem, hanem én. Válaszát újból előre is köszönöm.
Dr. Kiss István

2013.07.22

Állatorvos
Mint előző levelemben írtam kutyáknál az antihisztaminok sok esetben nem túl hatékonyak. Érdemes többfélét is kipróbálni, mert hatásuk kiszámíthatatlan és egyedenként változó . Leírok olyan hatóanyagokat és adagolásukat, amelyeket kutyának is lehet adni: -klórfeniramin 0,4 mg/ttkg /8ó -diphenhydramine 2-4 mg/ttkg /8ó -hydroxyzine 1-2 mg/ttkg/ 12ó (Atarax 25 mg tabl) -klemasztin 0,2-0,5 mg/ttkg/12ó (Tavegyl) -dimetiden-maleát 1-4 mg/ttkg/24 ó (Fenistil retard) -klórpiramin 0,5-1mg/ttkg/24 ó (Suprastin) -oxatomid (Tinset tabl. 1/4 tabl/10ttkg/24ó) Ha az antihisztaminok nem segítenek, akkor próbálkozzon Prednizolon tablettával a következő módon: 1-2 mg/ttkg/nap (2 részletben), az adagot 1-2 hetente a felére csökkentjük, majd másnaponta, harmadnaponta reggel adjuk a gyógyszert.
Vissza a kérdésekhez