Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Dr. Úr! Van egy négy éves nimfa papagájom, aki két évig (előző gazdinál) nagyon rossz körülmények között élt. Tényleg díszállat volt, egy nagyon szűk ketrecben lakott, ahol alig tudott megfordulni. A vizet és a tápot sem cserélték. Megmentettem. Nagy kalitkát kapott, sok tápot, homokot is, és januárban egy társat is szereztem neki. Egész nap szabadon van és repkedhet, csak alváskor tér haza.
Amikor megkaptam nagyon rossz bőrben volt, nem volt toll a szárnya alatt és a szárnya belső felén sem.
Biztos, hogy a stressz miatt és unalmában tépkedte a tollát. Most viszont jó élete van és még mindig tépkedi a tollait. Azt gondolom, hogy boldog, teljes élete van. A Fressnapf-ban kapható tollváltást elősegítő szert többször is kipróbáltuk, de a helyzet változatlan, toll továbbra sem tud nőni, mert folyton kitépi.
Van valami javaslata, hogy mit tehetnék a madárkával? Előbb-utóbb “elfelejti” a múltját? Fontos lenne a válasza, mert a madárkát nem tudom elvinni orvoshoz, pedig szeretnék rajta segíteni. Mivel soha nem fogta még meg senki, és több mint valószínű, hogy a befogás, utazás, orvosnál tett látogatás okozta stresszben elpusztulna.

2011.09.19

Állatorvos
A madarak tolltépése egy elég komplex probléma. Általánosságban elmondható, hogy a viselkedés hátterében nagy papagájoknál nagyobb valószínűséggel állnak pszichés okok, míg a kisebbeknél (nimfa, hullámos) gyakrabban bőrbetegség következménye. Sajnos orvosi vizsgálat nélkül nehéz segíteni. Ahhoz, hogy diagnózis szülessen, a következőket szokták vizsgálni:
-vérvizsgálat- különös tekintettel a májenzimekre
-bakteriológia a tollcsévéből
-ha lehetséges, akkor bőrkaparék, citológia
-tollak mikroszkópos vizsgálata
Tudom, hogy ezen vizsgálatok nem mindig megoldhatóak. Sajnos, ha a tolltüsző sérült, akkor nem nő többet egészséges toll. Ha a madár a tolltépést leszámítva jókedvű, jó étvágyú, akkor meg lehet próbálni egy antibiotikumos próbaterápiát, mert a szárny alatti tollhiányok hátterében gyakran salmonellák okozta bőrgyulladás áll. Ilyenkor enrofloxacin hatóanyagú antibiotikum itatása (1 héten át), illetve a szárny alatti terület Tetran kenőcsös kezelése javasolt. Ezek a gyógyszerek receptkötelesek, így fel kell keresnie egy állatorvost.
Ha probléma pszichés, akkor nehezebb a helyzet, mert Ön már mindent megtett, amit lehet (mozgástér, ingergazdag környezet, társ). Így csak abban bízhatunk, hogy az idő sok mindent megold.
Vissza a kérdésekhez

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem