Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Állatorvos válaszol

Vissza a kérdésekhez

Tisztelt Szakértő!
Németjuhász kétéves kan kutyám régóta emésztési gondokkal él, már jó ideje kap MezymForte10000 tablettát, előtte Kreont kapott. Étkezésenként 2db is kevésnek tűnik, folyamatosan megy a hasa, és izgalmi állapotban ez már vízszerűvé válik. Lesoványodott, pedig jó étvággyal eszik, naponta kétszer kap enni. A laborja rendben volt, az ultrahangos vizsgálat csupán kissé duzzadt bélfalat mutatott. Egyébként energikus és vidám. A tél közeledtével nagyon aggódom miatta. Mit javasol?
Köszönettel Maci gazdája

2011.11.08

Állatorvos
Sajnos a fajta hajlamos az emésztési problémákra. Leveléből sajnos nem derül ki, hogy milyen diagnózis született. Több ok is állhat a tünetek hátterében, amelyek más kezelést igényelnek. Sajnos az idült bélproblémák sokszor kihívást jelentenek az állatorvosok számára, mert nem minden esetben reagálnak megfelelően a terápiára. Német juhászoknál gyakori betegség a hasnyálmirigy külső elválasztású (emésztőenzimeket termelő részének) megbetegedése (EPI:exocrin pancreas insufficientia). Ez a betegség jelentős mennyiségű olajos, zsíros, bűzös, agyagszínű bélsár ürítésével jár. Ilyenkor szoktak emésztőenzimeket pótolni (Kreon, Dipankrin stb), ezek jobban hatnak, ha előmelegített félfolyékony eleségbe keverjük és etetés előtt hagyjuk 20 percet állni. Hasznos még E és B12 vitamin adagolása is. Kúraszerűen antibiotikumokkal történő kezelés is jótékony hatású. A kókuszolaj is hasznos kiegészítő táplálék (20 kg-os kutyának kb. 20 ml naponta). A kutya tápláléka könnyen emészthető, alacsony rosttartalmú legyen (száraztápok közül pl.:Hill's i/d, Royal canine intestinal). Létezik számos típusú specifikus bélgyulladás, amelyek esetében pontos diagnózist csak bélbiopszia adhat. A specifikus bélgyulladások kezelése általában a diéta mellett gyulladáscsökkentő gyógyszerek adagolásából áll (szteroidok, Salazopyrin). Azt javaslom, hogy keressen fel egy gastroenterológiai szakrendelést (Szent István Egyetem Állatorvost-tudományi kar, belgyógyászat).
Vissza a kérdésekhez