Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tíz tengerimalac-tévhit, amit érdemes megcáfolni

2016. január 10.

Tíz tengerimalac-tévhit, amit érdemes megcáfolni

Ha két tengerimalacot tartunk együtt, akkor nem kötődnek majd a gazdájukhoz Valójában az, hogy a tengerimalacok kötődnek-e hozzánk, teljes mértékben attól függ, hogy milyen gyakran foglalkozunk velük, és milyen gyakran érintkezünk velük. Ha minden nap foglalkozunk állatainkkal, akkor erős kötelék alakul majd ki köztünk, ami teljesen más, mint ami két állat között kialakulhat, ezért nem […]

  1. Ha két tengerimalacot tartunk együtt, akkor nem kötődnek majd a gazdájukhoz

Valójában az, hogy a tengerimalacok kötődnek-e hozzánk, teljes mértékben attól függ, hogy milyen gyakran foglalkozunk velük, és milyen gyakran érintkezünk velük. Ha minden nap foglalkozunk állatainkkal, akkor erős kötelék alakul majd ki köztünk, ami teljesen más, mint ami két állat között kialakulhat, ezért nem is zárják ki egymást. A tengerimalacok társas lények, így ha legalább párban tartjuk őket, akkor sokkal boldogabbak és egészségesebbek lesznek, mint magányos társaik. Az egyedül tartott malackák könnyen depresszióba tudnak esni, mert a nap 24 órájában szükségük van társaságra, így az sem segít, ha naponta több órát tudunk foglalkozni háziállatunkkal. A fajtársak társaságát és állandó jelenlétét egyetlen ember sem tudja pótolni.

  1. A tengerimalacok nem túl aktív állatok, így elég nekik egy kisebb ketrec is

A tengerimalacok nagyon is mozgékonyak tudnak lenni, ha olyan érdekes és tágas teret biztosítunk számukra, amely lehetővé teszi, hogy felfedezzék azt és játszhassanak. Malackánk boldogabb és egészségesebb életet fog élni, ha egy nagy és izgalmas ketrecben lakhat.

http://www.fressnapf.hu/anione-ketemeletes-ketrec-pharos-120x59x90-120-cm/

Ha két rágcsálót tartunk együtt, akkor a minimális ketrecméret 30×50 cm, de ha lehetőségünk van rá, nagyobbat vásároljunk. Egy ketrec soha nem lehet túl nagy. A ketrecbe helyezzünk golyós itatót, etetőtálat, szénatartót és búvóhelyet. A legjobb az, ha naponta lehetőséget biztosítunk állatainknak arra is, hogy a ketrecen kívül is, biztonságos körülmények között mozoghassanak, ezzel sokat tehetünk kedvenceink elhízása ellen is, amire sajnos hajlamosak.

  1. Két vagy több hím tengerimalac nem tartható együtt

Ez az állítás csak abban az esetben igaz, ha beteszünk közéjük egy nőstény tengerimalacot is. Sőt, nem is kell ahhoz a nőstényt a hímek közé helyezni, hogy elinduljon a verekedés, elegendő az is, ha csak a jelenlétét, szagát érzékelik, akár úgy is, hogy egy másik ketrecben van. Ha egy nőstény tengerimalac mellé több hím is kerül, akkor elkezdődik a harc, hogy kiválasszák az alfahímet és felhívják magukra a nőstény figyelmét. Eközben komolyabb sérüléseket is okozhatnak egymásnak a rágcsálók. Ha mindenképpen együtt szeretnénk őket tartani, akkor ivartalaníttatni kell az állatokat. Két hím malac általában akkor tartható együtt a legbiztonságosabban, ha már kölyök koruk óta együtt élnek. Ha azt látjuk, hogy állataink verekednek, akkor azonnal tegyük őket külön ketrecbe.

  1. A tengerimalacokat nem lehet ivartalanítani

Természetesen ez nem igaz, csak megfelelő állatorvost kell találnunk hozzá. Nőstény tengerimalac esetében ez egy nagyobb műtét, de egyes állatorvosok ezt a beavatkozást is nagy rutinnal végzik. Ha egy nőstény és egy hím tengerimalacot szeretnénk együtt tartani, de nem szeretnénk szaporulatot, akkor a hímet célszerű ivartalaníttatni.

  1. Alacsony igényű állatok

Ez nem igaz, hiszen meg kell vásárolnunk számukra a speciális rágcsálóalmot, a minőségi tengerimalac eleséget és a jó minőségű, illatos szénát.

http://www.fressnapf.hu/real-nature-natur-reti-szena-1kg/

http://www.fressnapf.hu/real-nature-tengerimalac-eleseg-500g/

Naponta kétszer kell őket etetni, naponta friss vizet kell adni nekik, naponta kell cserélni a forgácsot abban a sarokban, ahova piszkítanak, és hetente alaposan ki kell takarítani az egész ketrecet. A ketrecen kívül is biztosítanunk kell nekik a biztonságos játszóteret, és előfordulhat, hogy a padlót is fel kell mosnunk utánuk.

  1. A tengerimalacok csak 1-2 évig élnek

A tengerimalacok élettartalma több tényezőtől is függ, például az életkörülményektől, az ellátás minőségétől, az öröklött tényezőktől, a helytelen táplálkozás a nem megfelelő élettér (túl huzatos, túl meleg vagy túl hideg), a takarítás hiánya mind olyan dolgok, amelyek következményeként kedvencünk élete rövidebb lehet. A tengerimalacok valójában általában 6-8 évig élnek, ezt ne hagyjuk figyelmen kívül, mielőtt ezt a kedves kis társat választanánk.

  1. A tengerimalac tökéletes első kisállatnak gyermek mellé

Cikkünkből már kiderült, hogy a tengerimalacok egyáltalán nem kis igényű állatok, ezért tartásuk nagy felelősséggel jár. Egy gyermek hosszútávon biztosan nem lesz képes megfelelően ellátni egy tengerimalacot, így a fentebb már említett feladok a felnőttekre maradnak, mint minden háziállat esetében. A kicsiknek magyarázzuk el, hogy az állatka nem játék, és tanítsuk meg nekik, miként nyúlhatnak hozzájuk úgy, hogy ne okozzanak fájdalmat kis barátjuknak. Olyan dolgok ezek, amelyeket minden állat tartása esetében meg kell tanítanunk a gyermeknek, ez alól a tengerimalacok sem kivételek. Egy olyan család számára, amelyik valamilyen okból nem tarthat kutyát vagy macskát, a tengerimalac jó választás lehet a megfelelő szabályok betartása mellett, mert ezek az állatok nem olyan aprók, mint például a hörcsögök vagy egerek és megfelelő bánásmód mellett szelídek is lesznek. A kicsi gyerekeket mindig felnőtt felügyelete mellett engedjük csak játszani az állatokkal. Nagy boldogság és fontos tanulási folyamat az, hogy miként is kell viselkedni ahhoz, hogy az állatok, bizalommal, barátsággal forduljanak felénk. Ez fontos lecke a gyerekek számára, ami csak a javukat szolgálja.

  1. A tengerimalacok együtt tarthatóak a nyuszikkal

Bár sok helyen láthatunk összezárt nyuszikat a tengerimalacokkal, ez több szempontból sem javasolt. A nyulak nagyon erősen tudnak rúgni a hátsó lábaikkal, egy ilyen rúgás következtében súlyosan megsérülhet malacunk. A nyuszik és a tengerimalacok különböző összetételű eledelt igényelnek, és óhatatlan, hogy ne egyenek egymás tálkájából. Ráadásul mivel a nyulak többet esznek, így a malacok könnyen alultáplálttá válhatnak a tapsifülesek mellett. A két faj kommunikációja alapvetően eltér, ezért nem igazi társai egymásnak.

  1. Terhesség és tengerimalac

Több orvosi kutatás is igazolta, hogy a terhes nőknek nem kell megválniuk rágcsálójuktól, csupán az alapvető higiéniára kell odafigyelni, mint például az alapos kézmosás és a ketrec tisztán tartása. Utóbbiban akár kérhetjük a család többi tagjának a segítségét is.

  1. A tengerimalac imád úszni

A tengerimalacot nem az úszásszeretetéről nevezték el. Előfordulhat, hogy a mi rágcsálónk eleinte borzong még a fürdetés gondolatától is. Ez esetben nagyon óvatosan, figyelmesen kell fürdetnünk őt, és fokozatosan kell hozzászoktatnunk a vízhez.

Forrás: petattack.com / guineapigconnection.typepad.com

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem