Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Több fényt! De pontosan milyet? Így üzemeltesse be akváriumát!

2016. november 25.

Több fényt! De pontosan milyet? Így üzemeltesse be akváriumát!

Pikkelyes barátaink hosszú és egészséges életének egyik kulcsa a megfelelően kialakított akvárium. Három tényezőt érdemes szem előtt tartanunk, ha harmonikus ökoszisztémát szeretnénk kialakítani: a fényerősség, az időtartam, és a színspektrum. De mit is jelentenek ezek pontosan?

A jól bevilágított akvárium ösztönzi a növények növekedését és segíti a halak emésztését, szaporodását, vagyis a megfelelően kiválasztott fényforrások mind hatással vannak az akvárium egészséges ökoszisztémájára.

A javasolt megvilágítás 20-60 lumen/ liter, napi 12 óra időtartamban.  A fehér fény teljes spektrumából, a piros és a kék fény a leghatásosabb szín a növények fotoszintéziséhez. Ezért fontos, hogy a kiválasztott izzó milyen hullámhosszon milyen intenzitással sugároz, azaz milyen a “színspektruma”. Fontos mérőszám még a színvisszaadás mutatója.  A színvisszaadás annak a jellemzésére szolgál, hogy az adott fényforrással megvilágított jellemzõ színminták színe milyen mértékben változik meg a referenciasugárzónak választott fényforrással (általában izzólámpával) való megvilágításhoz képest. A napfény hajnalban nagyjából 3500 K, a tipikus nyári fény pedig 6500 K színhőmérsékletű (édesvizi akváriumhoz ilyen világítást érdemes választanunk). Az ennél magasabb színhőmérsékletű fény (pl 12000-20000 Kelvin) hatol a víz mélyebb rétegeibe, de ez inkább sós víznél fontos.  A spektrum vagy a fény “hőmérséklet” mérésére a Kelvin (K) mértékegységét használjuk. 0 Kelvin foknál (egyenértékű -273° Celsius fokkal), nincs kibocsájtott fény. Nézzük most meg, milyen fényforrások közül választhatunk, melyek a leggyakoribb megoldások az akvárium világításban.

Fénycsövek

A fénycsövek legfeljebb 50 cm vízmélységet képesek megfelelően bevilágítani, mélyebb akváriumhoz nem mindig alkalmasak, viszont nem vakítanak, természetes szórt fényt sugároznak az akvárium minden részén. Nem vetnek éles árnyékot, az általuk leadott fény az akvárium egyes részeiben erősebb, máshol gyengébb.

T5-ös világításrendszer egy 5/8-inch átmérőjű, úgynevezett harmadik generációs neonvilágítás. Főként a tengeri akváriumok megvilágítása terén használatos. Előnye, hogy kevesebb hőt termel, mint más fényforrások, és a legtöbb korall szépen növekszik mellette. A hátránya, hogy a fénycső egy év alatt elveszíti a növények számára fontos színtartományt, így évente kell kicserélni. Nagyjából 65 lument képes kibocsátani, ezzel kitűnően illeszkedik a 4 literre 3 Watt szabályba, és 52 centiméter mélységre képes elegendő fényt sugározni.

Halogén csövek

Tengeri akvarisztikában nehéz legyőzni, talán a leghatékonyabb akváriumvilágításnak számít. Főként mély akváriumokban használják, amelyekben magas fényigényű növényzet teszi színesebbé a látványt. Erős, fehér fényt bocsátanak ki, élethű napfényhatást biztosítva, de nagy teljesítményük miatt a fogyasztásuk is nagyobb. Növényes akváriumokban a jellegzetes fény-árnyék hatása miatt kedvelik, mivel erősebb, élesebb árnyékokat ad, mint a fénycsövek. Ezek a lámpák csak a megfelelő hőelvezetéssel használhatóak, ugyanis nagy mennyiségű hőt is termelnek, ezért ajánlott az akvárium fölé felfüggeszteni.

LED

A LED-es világítás nem termel hőt, könnyen felszerelhető, és élettartamuk jóval nagyobb, mint a többi izzóé: akár 50.000 órát is bírnak. Ezek a lámpák csak árnyéktűrő növényekhez használhatóak. A LED-ek kevesebb sárga és zöld fényt bocsájtanak ki, ezért kevésbé világos összképet adnak, de ha a foglalat mögé egy házilag barkácsolt alufóliát, tükröt, vagy egy fehér hátteret teszünk, a lumen nem megy veszendőbe, és ezzel növelhetjük a fényerőt.

http://homeaquaria.com/

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem