Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Több fényt! Takarékos égőket az akváriumokba

2016. szeptember 27.

Több fényt! Takarékos égőket az akváriumokba

Halaink közérzetét nem pusztán az akvárium mérete és elhelyezése befolyásolja, hanem a fény is. Általában természetes, semleges vagy kék színezetű nappali fényt használjunk mind az édes vizű, mind pedig a sós vizű akváriumokhoz.

A fénymennyiségre nem pusztán a halak közérzete miatt van szükség, hanem az akváriumban élő növényzet miatt is. A LED lámpák gazdaságos alternatívát kínálnak a klasszikus csőlámpák helyett. A fényerősség ebben az esetben is kapcsolókkal állítható. Akár kreatívan is használhatjuk a megvilágítást: nem pusztán több fényt, hanem több színt is csempészhetünk a víz alatti világba.

A zöld növényzet a megfelelő fény mellett fotoszintetizálni kezd, majd a fény segítségével termelnek tápanyagot és oxigént az akvárium számára, így az élővilág fenntartásához a fény elengedhetetlen. A természetes fény lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ám a közvetlen fény miatt megtelepedhet az alga, mely elszaporodva a vízinövények elől elveheti az oxigént és tápanyagot, ezért mesterséges fényre van szükségünk. A vöröses fény pedig látványban is esztétikus, kiemeli az élővilágot és a halak természetes színét, mely különben nem érvényesülne elég jól.

Ami az ajánlott fénymennyiséget illeti, általában 0,75 Watt/liter arányt javasolnak a szakemberek. Amennyiben a növények fényigénye magas, ez az érték lehet magasabb, 1 Watt/liter, ha pedig kevesebb fény mellett is jól fejlődnek, a 0,5 Watt/liter is elegendő. Az erősebb fénymennyiség, akárcsak az erős természetes fény esetében, algásodással járhat.

Érdemes kísérletezni is: ha úgy látjuk, hogy a fény nem hatol le az akvárium mélyére, a megfelelő helyre tükröt vagy fényvisszaverő alufóliát is tehetünk. A sugárzott fény színét illetően pedig a piros és a kék fény bizonyul a leghatékonyabbnak a növények fotoszintéziséhez. A kék szín a kezdeti növekedési fázisban a leghasznosabb, ám túl nagy mennyiségben az algák növekedését is serkenti.

Nem ajánlatos ultraibolya fényt sugározni, hiszen ez nem csak ránk, emberekre, hanem a növényekre is káros hatású, bizonyos tartománya egyenesen mérgező. A kékes fény segíti a vegetatív növekedést. A szakemberek ajánlása szerint a kék és a piros fények megfelelő keveréke a leghatékonyabb a vegetáció és az akvárium élővilága számára.

 

Forrás: greenaqua.hu, haziallat.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletes tájékoztatástért kérjük, kattintson az Adatkezelési és Adatvédelmi Szabályzat-ra. A weboldalon történő további böngészéssel Ön hozzájárul a cookie-k használatához.

Megértettem