Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Törpenyuszik karomápolása

2018. április 05.

Törpenyuszik karomápolása

A törpenyulak karmai ugyanúgy, ahogy az emberi körmök, folyamatosan nőnek. Mivel a benti nyusziknak szinte egyáltalán nincs lehetőségük karmaik koptatására, ezért nekünk kell megakadályoznunk azt, hogy túl hosszúra nőjenek. A legtöbb tapsifüles rosszul viseli a karomvágás folyamatát, mégis nagyon fontos, hogy rendszeresen elvégezzük, hiszen egy törött, sérült karom komoly fájdalmakat okozhat.

A következőket érdemes előkészítenünk hozzá:

  1. Karomvágó olló

A nyulak karomápolásához speciálisan kisállatoknak készült karomvágóra lesz szükség. Ezek jellemzően nem egyenes élekkel rendelkeznek, hanem egy-egy nagyjából félkör alakú hiányzó rész segíti a karom pontos és egyszerű beillesztését, illetve lemetszését. Fontos, hogy kisméretű nyuszihoz kisméretű ollót használjunk.

MORE FOR olló karomvágó S

  1. Vérzéscsillapító por

Sajnos előfordulhat, hogy véletlenül nagyobb darabot vágunk le kedvencünk karmából, mint az szükséges lett volna, így megsérül a karomban található ér, vagyis vérzés keletkezik. Ilyenkor segítségünkre lehet a háziállatoknak készült vérzéscsillapító por. Ha épp nincs kéznél, akkor vészhelyzet esetén liszttel, valamint szódabikarbónával is helyettesíthető. A por használata egyszerű. Egy nedves vattakorongra szórjunk belőle egy keveset, és 5-10 másodpercig erősen nyomjuk a nyuszi sérült karmára.

  1. Törölköző

Karomvágáskor a nyulak szeszélyessé tudnak válni, ezért érdemes a művelet idejére egy törölközőt alátennünk az ölünkbe, vagy akár gyengéden körül is tekerhetjük a tapsifülesen a tappancsok könnyebb megközelítése érdekében.

  1. Zseblámpa

A sötétebb karommal rendelkező törpenyulak esetében egy zseblámpa segíthet abban, hogy a karmon átvilágítva megfigyelhessük, pontosan meddig tart benne az ér. Ez nagyon fontos annak érdekében, hogy ne vágjunk le túl nagy darabot, és ne sértsük meg a nyuszit, hiszen az nem csak vérzéssel, hanem fájdalommal is jár.

Érdemes tudni, hogy a nyulaknak összesen 18 karma van 4-4 db az elülső mancsokon, és 5-5 db a hátsó mancsokon. Figyeljünk rájuk, és egyiket se hagyjuk túl hosszúra megnőni. A túl hosszú karmok nem csak sérülékenyek, hanem az ujjakat is rossz helyzetbe kényszerítik, ami szintén kellemetlen az állatnak. Mielőtt nekiállnánk a manikűrnek, mindig ellenőrizzük, hogy nincs-e valamilyen sérülés a nyuszi mancsain, ami miatt a megszokottnál is óvatosabbnak kellene lennünk.

Kezdő törpenyúl gazdiként ajánlott először kisállat kozmetikustól vagy állatorvostól segítséget kérnünk, tehát egy tapasztalt szakembertől ellesni a pontos karomvágási technikát. Így kevésbé lesz stresszes a karomápolás a nyuszi számára, hiszen mi magunk is magabiztosabban állunk majd neki a feladatnak, és gyorsabban el tudjuk végezni azt.

Forrás: disabledrabbits.com