Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Törpesünik gondozása

2018. március 23.

Törpesünik gondozása

Bundás, tollas, pikkelyes, de mi van akkor, ha tüskés? Ha egy tündéri törpesünit választunk magunknak társként, nagyon fontos, hogy megfelelően ápoljuk. Mai cikkünkben bevezetést nyújtunk ennek a különleges kisállatnak a gondozásának rejtelmeibe.

Féregtelenítés

A sünöket nem kell oltani, azonban féregteleníteni nagyon fontos. 3-6 havonta ajánlott elvégezni ezt a kezelést, attól függően, hogy más háziállat is van-e otthonunkban, vagy tüskés barátunk más állatoktól elszigetelve él. Ha cseppeket használunk, akkor húzzuk szét a kedvencünk fején található tüskéket és cseppentsük a bőrére a féreghajtót. Azért lényeges a fej-nyak környékére cseppenteni, mert így nem tudja lenyalni a szert, azonban arra vigyázzunk, nehogy a szemébe menjen. Ha több állatot tartunk, akkor ügyeljünk arra, hogy nehogy lenyalják egymásról a parazitaellenes szert. Vannak féreghajtó paszták is, amelyeket bátran használhatunk.

Karomápolás

Ha nem kopik megfelelően kisállatunk karma, bizony le kell vágni. Ha nem szeretnénk ezért állatorvoshoz vinni a kis sünit, otthon is levághatjuk a karmait. Kapható speciális, kisállatok számára készült karomvágó olló, de egy sima körömcsipesz is megfelelő erre a célra. Megkönnyíti a dolgunkat, ha a művelet előtt pár percre meleg vízbe állítjuk tüskés cimboránkat, mivel így tisztább és puhább lesz a körme. Vigyázzunk, hogy csak a karom végét vágjuk le, a rózsaszín, eleven részt kerüljük el, mivel annak megsértése fájdalmat és vérzést okoz.

Tisztán tartás

Rendszeres fürdetésre nincs szükség sünök esetében. Előfordulhat azonban, hogy háziállatunk piszkos lesz, és a kosztól ajánlott megszabadítani őket. Először érdemes tiszta vizes törlőkendővel próbálkozni, és csak akkor fürdetni, ha kudarcot vallottunk a kendővel. Kellemes, kézmeleg vizet engedjünk számára. Mindenképpen legyünk óvatosak az első alkalommal, hogy ne ijedjen meg. A tüskéket fogkefével tudjuk a legkönnyebben megtisztítani. Amikor végeztünk, törölközővel óvatosan, de alaposan törüljük meg kedvencünket. Mivel a tüskék között nem tudjuk maradéktalanul felitatni a vizet, ügyeljünk rá, hogy nehogy megfázzon.

Ápoljuk, óvjuk és szeressük törpesüninket, annak érdekében, hogy minél tovább élvezhessük otthonunk szúrós, de imádnivaló lakójának társaságát.