Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

Tücsöktenyészet – te bevállalnád?

2017. december 22.

Tücsöktenyészet – te bevállalnád?

Sok madár és hüllőfaj örül a tücsköknek – nagyszerű fehérjeforrás és laktató táplálék kedvenceinknek. A tücsök nagyon könnyen tenyészthető akár nagyobb mennyiségben is – érdemes átgondolnunk, hogy otthoni tenyésztéssel egyszerűsíthetjük a háziállataink etetését.

Ciripelő rovarpajtásaink nagyszerű fehérjeforrások házikedvencünknek – több faj tenyésztésével is érdemes próbálkoznunk. A házi tücsök (Acheta domestica), a kétfoltú tücsök (Gryllus bimaculatus) illetve a banán tücsök (Gryllus assimilis) is nagyszerű választás lehet, mivel tenyésztés szempontjából nincsen sok különbség közöttük, egyiknek sincsenek nagy igényei. A nálunk honos mezei tücsökkel (Gryllus campestris) is lehet próbálkozni, de ennek a fajnak a hím egyedei sokkal hangosabbak és agresszívabban védik területüket, így problémásabbak.

A folyamat elkezdéséhez minden kisállat-kereskedésben kaphatóak különböző méretben lévő tücskök – az egyedfejlődésük általában rendkívül rövid, kb. 12-18 hét alatt teljesen kifejlődnek. A kifejlett állatok mindössze 3 centiméter hosszúak; sok hüllő nagyon kedveli a pár milliméter hosszúságú lárvákat is. A tücskök tartására érdemes egy kicsit nagyobb, kb. 320 literes tárolót beszerezni, amelyet könnyen melegen tudunk tartani. Ezek az állatok szeretik a meleget, az ajánlott hőmérséklet a tartásukhoz az állandó 28-30 °C. A legjobb választás az üveg terrárium, melynek tetejét célszerű dróthálóval lefedni, melyet védeni kell a magas páratartalomtól, hiszen az a tenyészet romlásához vezethet.

A szükséges meleget lámpával, vagy talajmelegítővel is elérhetjük, így tenyészetünk a megfelelő iramban fog növekedni. Rovarjaink nem igényelnek különleges étrendet, bármilyen növényi eredetű táplálék nagyszerű az etetésükre: zabpehely, búzacsíra, gyümölcsök, zöldségek. Érdemes azonban figyelni és alaposan megmosni a táplálékot, hiszen sok boltban kapható zöldség és gyümölcs rovarvédő szerekkel van kezelve, ami a tenyészet teljes pusztulásához vezethet.

A terráriumban érdemes elhelyezni üres dobozokat, ahova a tücskök elbújhatnak, illetve a petézéshez kerti földet. Sajnos a kifejlett állatok néha megeszik a petéket, ezért a föld felszínére érdemes szúnyoghálót elhelyezni, hogy ez által meggátoljuk az esetleges veszteségeket.

Ha már elindult a tenyészet, számíthatunk arra, hogy a láda hamarosan megtelik, ami ezek után sok hüllő és szárnyas legkedvesebb eledele lesz.