Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

Tegyen termékeket a bevásárlólistára, nyomtassa ki és hozza el az áruházba, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. A bevásárlólistára tett termékeket a weboldalon nem lehet megvásárolni.

„Tudnál vigyázni rá egy kicsit?”, tanácsok ideiglenes gazdiknak

2016. június 18.

„Tudnál vigyázni rá egy kicsit?”, tanácsok ideiglenes gazdiknak

Ma már sokan magukkal viszik háziállataikat is a nyaralásra, de vannak esetek, amikor ez nem kivitelezhető. Például, amikor beteg, sérült, esetleg vemhes az állat, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak rettentő rosszul éli meg az utazást vagy nagy stresszt okoz számára. Ilyenkor a legjobb, ha a négylábúnk otthon marad és ideiglenes gazdi felügyelete alá kerül.

A legtöbb esetben kutyára, cicára vagy valamilyen kisállatra, például törpenyuszira kell vigyáznunk, amíg a gazdi kikapcsolódik. Függetlenül attól, hogy pár napról vagy hetekről van szó, alaposan fel kell készülnünk a feladatra.

Fontos eldöntenünk, hogy magunkhoz költöztetjük-e az állatot vagy mi fogunk átjárni hozzá, esetleg ismerősünknél alszunk-e majd, amíg nyaralnak. Az utóbbi megoldás lenne a legjobb, hiszen már azt is nehezen éli majd meg az állat, hogy nem látja szeretett gazdiját, a környezetváltozás pedig további stresszt okozna.

A nyaralás előtt már több nappal igyekezzünk összebarátkozni a ránk bízott kutyával, macskával vagy nyúllal. Ha a kisállat megismer minket, megjegyzi a hangunkat és az illatunkat, akkor sokkal könnyebben elfogadja majd a jelenlétünket ideiglenes gazdiként is. Ha saját otthonunkban fog helyet kapni a négylábú, akkor már előtte mutassuk meg neki átmeneti otthonát, hagyjuk, hogy felfedezze. Szánjunk elegendő időt arra, hogy megbarátkozzon az új hellyel és először csak rövid időre, majd egyre hosszabb időre hagyja magára kedvencét a gazdi.

A háziállatok általában hozzá vannak szokva egy napi rutinhoz, amitől nem ajánlatos eltérni. Éppen ezért jegyezzük meg vagy írjuk fel, hogy mikor kell megetetnünk az állatkát, mikor érkezik el az alvás, a játék, esetleg a séta ideje. Tudnunk kell azt is, hogy pontosan milyen eledelből mennyit kell kapnia. Betegség esetén szükség lehet gyógyszerekre is, ezzel kapcsolatban pontosan jegyezzünk fel minden információt. Kérjük el az állatorvos címét és telefonszámát, és legyen elérhető helyen az oltási kiskönyv, mert akármennyire is résen leszünk, szükség lehet rá.

Amennyiben saját otthonunkban felügyelünk az ebre, bársonytalpúra vagy tapsifülesre, akkor vele együtt költöztessük át kiegészítőit is. Kutya vagy cica esetén legyen nálunk az etető-, az itató-, és az alomtál, az alom, a kedvenc fekhely, néhány játékszer és esetleg hám, valamint póráz. Ha nyuszira vigyázunk ideiglenesen, vinnünk kell a ketrecét is. Abban valószínűleg minden eszköz megtalálható, amire szükségünk lehet. Ezen felül tápot, szénát és pelletet kell csomagolnunk. A törpenyuszik gyomra nagyon érzékeny, ezért mindenképp egyeztessünk a gazdival, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket adhatunk neki, illetve mennyit. Friss, hideg ivóvíz folyamatosan legyen elérhető helyen bármilyen állatról is legyen szó.

Ne aggódjunk minden apró tüsszentés miatt, de azért igyekezzünk felismerni a betegség jeleit. Nyáron sajnos fennáll a veszélye a kiszáradásnak, a leégésnek és a hőgutának, ezért fokozottan ügyeljünk a megfelelő hűtésre. Mivel a kisállat hiányolja majd gazdiját, így előfordulhat, hogy egy darabig kedvtelen lesz, de ha napokkal később sem oldódik a hangulata, esetleg a levertség étvágytalansággal, piros vagy sápadt ínnyel, hasmenéssel vagy hányással párosul, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz.